Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Čovjek, zdravlje i okoliš (CROSBI ID 741032)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Slijepčević, Milivoj ; Boranić, Milivoj ; Matekalo-Draganović, Jasna Čovjek, zdravlje i okoliš / Bešenić, Dubravka (ur.). Zagreb: Školska knjiga, 1998. 198..

Podaci o odgovornosti

Slijepčević, Milivoj ; Boranić, Milivoj ; Matekalo-Draganović, Jasna

Bešenić, Dubravka

hrvatski

Čovjek, zdravlje i okoliš

U ovoj je knjizi ukratko prikazana građa i funkcija većine organskih sustava, tkiva i stanica te organizma u cjelini. Pregledom čovjekovih životnih potreba saznajemo o ulozi energije u radu stanica. Probavni sustav mora besprijekorno funkcionirati da bi hranu promijenio u gradbene jedinice. Zdrave navike u prehrani posebno su važne da ne bismo postali predebeli i tako podložniji nizu bolesti. Podrobno je razmotren sastav i uloga krvi i njezinih sastojaka, stanica i plazme. Objašnjena je specifična imunost i uloga cijepljenja, a opisana je i alergija te odbacivanje organa nakon presađivanja. Optok krvi mora besprijekorno funkcionirati, pa je objašnjen rad srca. Krv opskrbljuje sve dijelove tijela hranjivim tvarima i kisikom i odnosi otpadne tvari koje treba izlučiti. Kisik se u tijelo unosi udisanjem zraka u pluća. Istodobno se u plućnom tkivu otpušta ugljikov dioksid i time se tijelo oslobađa važnoga otpadnog produkta. Pri izlučivanju ostalih otpadnih tvari, primjerice mokraćevine, kiselih tvari i soli, važna je uloga bubrega. U jetri se stvaraju važne bjelančevine, ona je skladište prijeko potrebnih vitamina i minerala, osobito željeza, i stvara žuč koja je važna za probavu. Vrlo je važna uloga kože u zaštiti tijela od vanjskih utjecaja i u održavanju stalne tjelesne temperature. U knjizi je podrobno opisan živčani sustav, i to od temeljne jedinice - živčane stanice, do velikog mozga, sjedišta emocija, misli i pamćenja. Usklađivanje djelatnosti organa živčanim sustavom dopunjuje se hormonskim. Podrobno je opisana funkcija spolnih žlijezda odgovornih za razvoj spolnih organa i spolnih obilježja. Za obiteljski život važno je poznavanje načela oplodnje i začeća te tijek porođaja, pa je i to iscrpno opisano. Budući da nijedno živo biće ne živi izolirano kao jedinka nego u zajednici koja je u ravnoteži s uvjetima života sredine u kojoj se nalazi, u knjizi su raspravljeni i ekološki aspekti čovjekova života i zdravlja. Ekologija je znanstvena disciplina u kojoj se isprepleću genetika, evolucija, botanika, zoologija, ekonomija, geologija, urbanizam i sve druge znanstvene discipline koje su na bilo koji način vezane uz sav živi svijet i čovjeka. Tekstovi su ilustrirani brojnim slikama, grafikonima i tablicama. Radi lakšeg svladavanja i ponavljanja gradiva, napisani su kratki sažeci nakon svake veće cjeline.

čovjek; zdravlje; okoliš

nije evidentirano

engleski

Man, Health and Environment

nije evidentirano

man; health; environment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Školska knjiga

198

1998.

nije evidentirano

objavljeno

953-0-20187-7

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti