Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima (CROSBI ID 342509)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Kemić-Matijević, Nataša Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Kemić-Matijević, Nataša

Vahčić, Nada

hrvatski

Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima

Cilj ovog istraživavanja bio je dvojak. Prvi cilj ovog rada je bio validirati metodu potenciometrijske titracije natrijevog klorida u juhama i dodacima jelima pri čemu su provjereni slijedeći parametri validacije: linearnost, preciznost, točnost, robustnost i selktivnost, te je određena granica kvantifikacije. Na temelju dobivenih rezultata (linearnost: r = 0, 9996 ; preciznost: RSD manje od 0, 65 ; točnost: iskorištenje = 100, 15 % ; granica kvantifikacije 0, 3 %NaCl) zaključeno je da je upotrijebljena metoda prikladna za točno i precizno određivanje udjela natrijevog klorida u juhama i dodacima jelima. Nadalje cilj ovog rada je bio usporediti prethodno validiranu metodu s metodom po Mohr-u koja je prema našem Pravilniku standardna metoda određivanja natrijevog klorida. Nakon provedene statističke analize dobivenih rezultata, a prema primijenjenim statističkim parametrima, zaključeno je da se potenciometrijska metoda, budući da je brža, lakša za upotrebu i preciznija, može koristiti za određivanje udjela natrijevog klorida u juhama i dodacima jelima.

juhe; metoda po Mohr-u; natrijev klorid; potenciometrijska titracija; validacija metode

nije evidentirano

engleski

Method validation for determination of sodium chloride in food

nije evidentirano

Soups; Mohr's method; sodium chloride; potentiometric titration; validation method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

117

21.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija