Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 218377

Prag i tolerancija boli u uvjetima različite podražajne usmjerenosti


Ivanec, Dragutin; Pavin, Tea; Kotzmut, Ana
Prag i tolerancija boli u uvjetima različite podražajne usmjerenosti // XVI. Dani Ramira Bujasa - Sažeci priopćenja / Bratko, Denis ; Kolesarić, Vladimir ; Maslić-Seršić, Darja (ur.).
Zagreb, 2003. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 218377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prag i tolerancija boli u uvjetima različite podražajne usmjerenosti
(Pain tolerance and pain threshold in different attentional setting)

Autori
Ivanec, Dragutin ; Pavin, Tea ; Kotzmut, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVI. Dani Ramira Bujasa - Sažeci priopćenja / Bratko, Denis ; Kolesarić, Vladimir ; Maslić-Seršić, Darja - Zagreb, 2003

Skup
XVI. Danir Ramira Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11-13. 12.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
prag i tolerancija boli; usmjeravanje pažnje; psihološki čimbenici boli
(Threshold and tolerance of pain; attention; psychological factor in pain)

Sažetak
Kognitivni čimbenici, u najširem smislu riječi, mogu imati utjecaja na doživljeni intenzitet boli. Pažnja je jedan od najčešće istraživanih kognitivnih čimbenika. Poznato je i iz svakodnevnog života da odvraćanje pažnje na neke druge sadržaje može dovesti do smanjenja doživljaja boli. Istraživanja odnosa pažnje i doživljaja boli opterećena su nizom metodoloških problema, a jedan od njih je i taj što je u velikom broju istraživanja upitno je li manipulacija različite razine usmjerenosti bila uspješna. Naime, odvraćanje pažnje od bolnih podražaja putem zamišljanja relaksiranih situacija, izvođenja aritmetičkih zadataka i sl., ne garantira da su svi ispitanici na isti način i u jednakoj mjeri bili usmjereni na nešto drugo. Stoga je u ovom istraživanju ispitan utjecaj različite usmjerenosti na prag i toleranciju boli, na način za koji smo pretpostavljali da će kod svih sudionika izazvati istu razinu odvraćanja pažnje s bolnog podraživanja. Kao aktivnost koja je trebala smanjiti pažnju na bolno podraživanje korišten je klasični Stroopov zadatak. Provedena su dva odvojena pokusa. U oba pokusa podraživanje je bilo isto. Koristili su se električni podražaji koji su zadavani na prste lijeve ruke. Podraživanje je bilo kontinuirano - od vrlo slabih podražaja koji su izazivali osjet dodira, pa do bolnih. U prvom pokusu ispitivan je utjecaj istovremenog obavljanja Stroopovog zadatka na prag boli, a u drugom na toleranciju na bol. U prvom pokusu sudionici su trebali prekinuti podraživanje u onom trenutku kada su tek osjetili bol (prag boli). U jednom mjerenju to je bilo u situaciji kad su istovremeno obavljali Stroopov zadatak (smanjenja pozornost prema podraživanju), a u drugom bez ikakvog pridodanog zadatka. U drugom pokusu postupak je načelno bio identičan, s razlikom što su sudionici trebali prekinuti podraživanje kada više nisu mogli trpjeti njegov intenzitet (tolerancija boli). Dobiveni rezultati su pokazali da usmjeravanje pažnje na Stroopov zadatak nije imalo utjecaja niti na razinu praga boli, niti na razinu tolerancije na bol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0130475

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Ivanec, Dragutin; Pavin, Tea; Kotzmut, Ana
Prag i tolerancija boli u uvjetima različite podražajne usmjerenosti // XVI. Dani Ramira Bujasa - Sažeci priopćenja / Bratko, Denis ; Kolesarić, Vladimir ; Maslić-Seršić, Darja (ur.).
Zagreb, 2003. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Ivanec, D., Pavin, T. & Kotzmut, A. (2003) Prag i tolerancija boli u uvjetima različite podražajne usmjerenosti. U: Bratko, D., Kolesarić, V. & Maslić-Seršić, D. (ur.)XVI. Dani Ramira Bujasa - Sažeci priopćenja.
@article{article, year = {2003}, pages = {35}, keywords = {prag i tolerancija boli, usmjeravanje pa\v{z}nje, psiholo\v{s}ki \v{c}imbenici boli}, title = {Prag i tolerancija boli u uvjetima razli\v{c}ite podra\v{z}ajne usmjerenosti}, keyword = {prag i tolerancija boli, usmjeravanje pa\v{z}nje, psiholo\v{s}ki \v{c}imbenici boli}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, year = {2003}, pages = {35}, keywords = {Threshold and tolerance of pain, attention, psychological factor in pain}, title = {Pain tolerance and pain threshold in different attentional setting}, keyword = {Threshold and tolerance of pain, attention, psychological factor in pain}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font