Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 217385

Rizici u razvoju djece koja se udomljuju


Kuterovac Jagodić, Gordana; Keresteš, Gordana; Škrabić Aničić, Ines
Rizici u razvoju djece koja se udomljuju // Udomiteljstvo: Skrb o djeci izvan vlastite obitelji / Brajša-Žganec, Andreja ; Keresteš, Gordana ; Kuterovac Jagodić, Gordana (ur.).
Zagreb: Udruga za inicijative u socijlanoj politici, 2005.


Naslov
Rizici u razvoju djece koja se udomljuju
(Risk factors in development of children in foster care)

Autori
Kuterovac Jagodić, Gordana ; Keresteš, Gordana ; Škrabić Aničić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Udomiteljstvo: Skrb o djeci izvan vlastite obitelji

Urednik/ci
Brajša-Žganec, Andreja ; Keresteš, Gordana ; Kuterovac Jagodić, Gordana

Izdavač
Udruga za inicijative u socijlanoj politici

Grad
Zagreb

Godina
2005

Raspon stranica

ISBN
953-6917-05-X

Ključne riječi
rizici, razvoj, djeca, udomiteljstvo
(risk factors, development, children, foster care)

Sažetak
Djeca koja se udomljuju u druge obitelji izložena su brojnim čimbenicima koji nepovoljno djeluju na njihov razvoj prije no što su bila udomljena, kao i tijekom procesa prilagodbe na udomljenje te kasnije u svom životu i razvoju. U cilju boljeg razumijevanja funkcioniranja ove djece, njihovih reakcija i poteškoća, u ovom se poglavlju najprije daje određenje stresa, sistematizacija i prikaz akutnih, kroničnih i razvojnih stresora te tipične dječje reakcije na njih, a potom se razmatraju specifičnostidjelovanjastresanaorganizamurazvoju.Nadaljeserazmatrajurizičničimbenici čije je postojanje povezano s lošim razvojnim ishodima, a čiji izvor može biti samo dijete, obitelj ili kontekst u kojem dijete živi. Velike individualne razlike u funkcioniranju djece usprkos postojanju rizičnih čimbenika, objašnjavaju zaštitni čimbenici. U ovom su poglavlju prikazani izvori i djelovanje zaštitnih čimbenika te 108 značajke tzv. otporne djece. Budući da je i samo roditeljstvo izvor stresa, razmotreni su čimbenici koji mogu dovesti do stresa i posljedičnih neodgovarajućih roditeljskih postupaka zbog kojih se dijete izdvaja iz obitelji. U nastavku su opisane i specifičnostiroditeljskogstresauuloziroditelja-udomitelja.Drugidiopoglavljaposvećen je tipičnim reakcijama djece na stresna i traumatska iskustva te načinima djelovanja stresa na različite aspekte dječjeg funkcioniranja i razvoja. Najdetaljnije su opisane dvije skupine reakcija koje su najčešće i najintenzivnije, a to su posttraumatski stresni poremećaj i poremećaj prilagodbe. Nakon prikaza dječjih reakcija, u poglavlju se opisuju razvojne promjene u suočavanju sa stresom kod djece, kao i specifičnestrategijekojedjecakoristeprisuočavanjusastresom.Značajandiopoglavlja posvećen je temi gubitka i tugovanja koja je značajna u skrbi za udomljenu djecu, ne samo zbog toga što se neka djeca udomljuju nakon smrti roditelja, već i zato što odvajanje djece od bioloških roditelja i odlazak u novu obitelj izaziva osjećaj gubitka i reakcije tugovanja te djece. Naposljetku, budući da je značajan dio djece koja se udomljuju izdvojeno iz obitelji zbog nekog oblika zlostavljanja prikazane su najčešće dječje reakcije i specifičneposljedicekojetjelesno, psihičkoispolnozlostavljanje može ostaviti na različite aspekte djetetova funkcioniranja. Sadržaji prikazani u ovom poglavlju trebali bi čitateljima omogućiti razumijevanje izvora problema i poteškoća udomljene djece, kao i olakšati osmišljavanje područja djelovanja za ublažavanje ili uklanjanje čimbenika koji narušavaju njihov razvoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija

Napomena
Nedostaje podatak o stranicama. (admin.)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0130469

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Kuterovac Jagodić, Gordana; Keresteš, Gordana; Škrabić Aničić, Ines
Rizici u razvoju djece koja se udomljuju // Udomiteljstvo: Skrb o djeci izvan vlastite obitelji / Brajša-Žganec, Andreja ; Keresteš, Gordana ; Kuterovac Jagodić, Gordana (ur.).
Zagreb: Udruga za inicijative u socijlanoj politici, 2005.
Kuterovac Jagodić, G., Keresteš, G. & Škrabić Aničić, I. (2005) Rizici u razvoju djece koja se udomljuju. U: Brajša-Žganec, A., Keresteš, G. & Kuterovac Jagodić, G. (ur.) Udomiteljstvo: Skrb o djeci izvan vlastite obitelji. Zagreb, Udruga za inicijative u socijlanoj politici.
@inbook{inbook, year = {2005}, keywords = {risk factors, development, children, foster care}, isbn = {953-6917-05-X}, title = {Risk factors in development of children in foster care}, keyword = {risk factors, development, children, foster care}, publisher = {Udruga za inicijative u socijlanoj politici}, publisherplace = {Zagreb} }