Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 21709

Prikaz skale anksioznosti za djecu


Vulić-Prtorić, Anita; Sorić, Izabela; Takšić, Vladimir
Prikaz skale anksioznosti za djecu // Radovi (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet Zadar. Razdio filozofije, psihologije, sociologije i pedagogije), 37 (1998), 14; 81-99 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Prikaz skale anksioznosti za djecu
(An account of the anxiety scale amongst children)

Autori
Vulić-Prtorić, Anita ; Sorić, Izabela ; Takšić, Vladimir

Izvornik
Radovi (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet Zadar. Razdio filozofije, psihologije, sociologije i pedagogije) (0352-6798) 37 (1998), 14; 81-99

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Anksioznost; metrijske karakteristike; AFS
(Anxiety; metric characteristics; AFS)

Sažetak
U radu su prikazani prvi rezultati primjene Skale anksioznosti AFS Wieczerkowskog i sur. (1973) koja je konstruirana po uzoru na skale za ispitivanje anksioznosti kod djece MAS, CMAS i TASC. Skala AFS ispituje anksioznosti kod djece u dobi od 9-16 godina i to 3 osnovna aspekta doživljavanja (3 subskale): anksioznosti u ispitnoj situaciji, opća anksioznost, nezadovoljstvo školom. Sastavni dio AFS je i subskala socijalne poželjnosti ili lie-skala. Želeći provjeriti valjanost ovog instrumenta i na našoj populaciji primijenjen je hrvatski prijevod ovog upitnika na uzorku od 701 učenika petih razreda osnovne škole. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da sve četiri skale upitnika AFS, iako ponešto skraćene u odnosu na originalne, imaju zadovoljavajuće metrijske karakteristike na našoj populaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
070022

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Ulrich's International Periodicals Directory
  • Sociological Abstracts