Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 216588

Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi


Valpotić, Hrvoje; Šerman, Vlasta; Mas, Nora; Mikulec, Željko; Mašek, Tomislav
Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (2005), 3; 137-148 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 216588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi
(Nutricine and stress interactions and the effect on poultry health and performance)

Autori
Valpotić, Hrvoje ; Šerman, Vlasta ; Mas, Nora ; Mikulec, Željko ; Mašek, Tomislav

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 47 (2005), 3; 137-148

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
perad; nutricini; stres; zdravlje
(poultry; nutricines; stress; health)

Sažetak
U modernoj peradarskoj proizvodnji životinje su izložene različitim oblicima stresa od trenutka kad se izlegu do završetka proizvodnog ciklusa. Kontinuirani stres uzrokuje smanjenje proizvodnih osobina, te povećanu učestalost oboljevanja od zaraznih i nezaraznih bolesti. Pošto je u EU sve prisutniji trend isključivanja antibiotika i drugih medicinskih pripravaka iz životinjske hrane zbog opasnosti od rezistentnih mikroorganizama, nutritivna rješenja postupno postaju sve važnija alternativa u dosadašnjim sustavima uzgoja. Nutritivna rješenja uključuju korištenje biološki djelatnih tvari tj. nutricina ili funkcionalne hrane. Od nutricina najčešće se primjenjuju antioksidanti, enzimi, emulgatori, karotinoidi, organske kiseline i neprobavljivi oligosaharidi. Organske kiseline i antioksidanti održavaju kvalitetu krmiva, dok enzimi potpomažu probavu i stupanj iskorištavanja hranjivih tvari. Karotinoidi djeluju stimulativno na imunološki sustav smanjujući učestalost pojave bolesnih stanja. Neprobavljivi oligosaharidi i organske kiseline moduliraju mikropopulaciju probavnog sustava potičući proliferaciju poželjnih mikroorganizama, te smanjuju učestalost probavnih poremećaja. Kontrolom oksidativnog stresa antioksidanti pozitivno utječu na zdravstveno stanje životinja u intenzivnom uzgoju, te imaju određeni učinak na kvalitetu mesa. U ovom preglednom članku biti će prikazane dosadašnje spoznaje međudjelovanja nutricina i stresa, te njihovog utjecaja na zdravlje i proizvodne rezultate u sustavima intenzivnog uzgoja peradi.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0053061

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Mikulec (autor)

Avatar Url Nora Mas (autor)

Avatar Url Tomislav Mašek (autor)

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)

Avatar Url Hrvoje Valpotić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Valpotić, Hrvoje; Šerman, Vlasta; Mas, Nora; Mikulec, Željko; Mašek, Tomislav
Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (2005), 3; 137-148 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Valpotić, H., Šerman, V., Mas, N., Mikulec, Ž. & Mašek, T. (2005) Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 47 (3), 137-148.
@article{article, year = {2005}, pages = {137-148}, keywords = {poultry, nutricines, stress, health}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {47}, number = {3}, issn = {0023-4850}, title = {Nutricine and stress interactions and the effect on poultry health and performance}, keyword = {poultry, nutricines, stress, health} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font