Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi (CROSBI ID 117609)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Valpotić, Hrvoje ; Šerman, Vlasta ; Mas, Nora ; Mikulec, Željko ; Mašek, Tomislav
hrvatski
Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi
U modernoj peradarskoj proizvodnji životinje su izložene različitim oblicima stresa od trenutka kad se izlegu do završetka proizvodnog ciklusa. Kontinuirani stres uzrokuje smanjenje proizvodnih osobina, te povećanu učestalost oboljevanja od zaraznih i nezaraznih bolesti. Pošto je u EU sve prisutniji trend isključivanja antibiotika i drugih medicinskih pripravaka iz životinjske hrane zbog opasnosti od rezistentnih mikroorganizama, nutritivna rješenja postupno postaju sve važnija alternativa u dosadašnjim sustavima uzgoja. Nutritivna rješenja uključuju korištenje biološki djelatnih tvari tj. nutricina ili funkcionalne hrane. Od nutricina najčešće se primjenjuju antioksidanti, enzimi, emulgatori, karotinoidi, organske kiseline i neprobavljivi oligosaharidi. Organske kiseline i antioksidanti održavaju kvalitetu krmiva, dok enzimi potpomažu probavu i stupanj iskorištavanja hranjivih tvari. Karotinoidi djeluju stimulativno na imunološki sustav smanjujući učestalost pojave bolesnih stanja. Neprobavljivi oligosaharidi i organske kiseline moduliraju mikropopulaciju probavnog sustava potičući proliferaciju poželjnih mikroorganizama, te smanjuju učestalost probavnih poremećaja. Kontrolom oksidativnog stresa antioksidanti pozitivno utječu na zdravstveno stanje životinja u intenzivnom uzgoju, te imaju određeni učinak na kvalitetu mesa. U ovom preglednom članku biti će prikazane dosadašnje spoznaje međudjelovanja nutricina i stresa, te njihovog utjecaja na zdravlje i proizvodne rezultate u sustavima intenzivnog uzgoja peradi.
perad; nutricini; stres; zdravlje
nije evidentirano
engleski
Nutricine and stress interactions and the effect on poultry health and performance
nije evidentirano
poultry; nutricines; stress; health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47 (3)
2005.
137-148-x
objavljeno
0023-4850