Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 215964

Procesi prilagodbe u odrasloj dobi


Lozena, Ivanov
Procesi prilagodbe u odrasloj dobi // Odabrane teme iz psihologije odraslih / Lacković-Grgin, Katica ; Ćubela Adorić, Vera (ur.).
Jastrebarsko: Naklada Slap, 2006. str. 98-122


Naslov
Procesi prilagodbe u odrasloj dobi
(Adjustment processes in adulthood)

Autori
Lozena, Ivanov

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Odabrane teme iz psihologije odraslih

Urednik/ci
Lacković-Grgin, Katica ; Ćubela Adorić, Vera

Izdavač
Naklada Slap

Grad
Jastrebarsko

Godina
2006

Raspon stranica
98-122

ISBN
953-191-289-0

Ključne riječi
Prilagodba, promjene u odrasloj dobi, samoefikasnost
(Adjustment, changes in adulthood, self-efficacy)

Sažetak
U radu se prikazuje poimanje složenog konstrukta prilagodbe kao i neki razvojni i socijalno- psihološki aspekti prilagodbe. Pri tome je prilagodba aktivan proces koji uključuje interakciju različitih okolinskih i osobnih resursa. Prikazano je poimanje dobre odnosno loše prilagodbe u glavnim psihologijskim teorijskim pravcima. Opisani su kriteriji prilagodbe zasnovani na Lazarusovim koncepcijama kao i određene teškoće u njihovu određivanju. Kriteriji prilagodbe koji uključuju socijalne norme relativni su i varijabilni. Navedene su brojne promjene u odrasloj dobi koje zahtijevaju prilagodbu kao i aktivnosti i nastojanje odraslih i starijih osoba da uče i koriste strategije bolje prilagodbe. Naglašava se i povezanost Lazarusove teorije stresa s procesom prilagodbe. Prikazuju se i istraživanja prilagodbe u odrasloj dobi, uključujući i neka istraživanja naših autora. Rezultati navedenih istraživanja dovode u vezu različite osobne i okolinske faktore s ishodima prilagodbe te se pokazuje da je postojanje višestrukih rizičnih faktora povezano s lošijom, kao što je i istovremeno zaštitničko djelovanje više različitih resursa u vezi s boljom prilagodbom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija

Napomena
Nedostaje podatak o stranicama. (admin.)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0070002

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Citiraj ovu publikaciju

Lozena, Ivanov
Procesi prilagodbe u odrasloj dobi // Odabrane teme iz psihologije odraslih / Lacković-Grgin, Katica ; Ćubela Adorić, Vera (ur.).
Jastrebarsko: Naklada Slap, 2006. str. 98-122
Lozena, I. (2006) Procesi prilagodbe u odrasloj dobi. U: Lacković-Grgin, K. & Ćubela Adorić, V. (ur.) Odabrane teme iz psihologije odraslih. Jastrebarsko, Naklada Slap, str. 98-122.
@inbook{inbook, author = {Lozena, I.}, year = {2006}, pages = {98-122}, keywords = {Adjustment, changes in adulthood, self-efficacy}, isbn = {953-191-289-0}, title = {Adjustment processes in adulthood}, keyword = {Adjustment, changes in adulthood, self-efficacy}, publisher = {Naklada Slap}, publisherplace = {Jastrebarsko} }