THE HMW SUBUNIT COMPOSITION OF OS WHEAT CULTIVARS (CROSBI ID 468423)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg
engleski
THE HMW SUBUNIT COMPOSITION OF OS WHEAT CULTIVARS
Pekarska kakvoća pšenice (Triticum aestivum L.) primarno je uvjetovana količinom i kakvoćom bjelančevina. Rezervne bjelančevine se sastoje od glutenina i glijadina. Na osnovu molelularnih masa razlikuju se dvije vrste gluteninskih subjedinica: visokomolekularne (HMW) od 97 do 136 kD i niskomolekularne (LMW) od 31 do 48 kD. HMW subjedinice su kodirane genima na tri lokusa Glu-A1, Glu-B1 i Glu-D1, a nalaze se na kromozomima 1A, 1B i 1D. Za razdvajanje bjelančevina kultivara pšenice upotrebljena je natrij dodecilsulfat poliakrilamid gel (SDS) elektroforeza, a za njihovu kvantifikaciju (sastav HMW subjedinica) korišten je Ultrascan Laser densitometar. Na temelju ranije ustanovljenih odnosa između pojedinih subjedinica i parametara pekarske kakvoće Glu-1 bodovi kakvoće su izračunati za svaki kultivar. OS kultivari sadrže subjedinice 1, N i 2* kodirane genima na kromozomu 1A, subjedinice 7+9 i 7+8 kodirane genima na kromozomu 1B i subjedinice 5+10 i 2+12 na 1D. Zbrajanjem bodova kakvoće svake subjedinice dobiveni su Glu-1 bodovi, koji se kod ispitivanih kultivara kreću od 5-9. Dobiveni rezultati pokazuju da je kod ispitivanih OS kultivara najzastupljenija subjedinica za Glu-A1 je N, za Glu-B1 je 7+9 a za Glu-D1 je 2+12. Prema Glu-1 bodovima ispitivani kultivari su dobre pekarske kakvoće.
cultivar; winter wheat; HMW glutenin subunit
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
55-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb:
Podaci o skupu
XXXIV. znanstveni skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
25.02.1998-28.02.1998
Opatija, Hrvatska