Određivanje ukupne kiselosti vina potenciometrijskom titracijom (CROSBI ID 342315)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kujundžić, Nela
Bralić, Marija
Budić-Leto, Irena
hrvatski
Određivanje ukupne kiselosti vina potenciometrijskom titracijom
Količina ukupnih kiselina u vinu ovisi o sorti grožđa i klimatskim uvjetima u periodu sazrijevanja grožđa. Realna kiselost je zapravo koncentracija slobodnih vodikovih iona u vinu. U ovom radu je analizirano 40 različitih vina. Izmjerene pH vrijednosti kreću se u granicama od 2.75 do 3.46, dakle sva ispitivana vina su kisela. Ukupna kiselost određivana je volumetrijskom i potenciometrijskom titracijom uz različite brzine titracije, bez uklanjanja CO2 i uz njgovo uklanjanje. Usporedbom rezultata dobivenih volumetrijskom titracijom i potenciometrijskim određivanjem uočena je razlika u rezultatima za ukuppnu kiselost gotovo svih ispitivanih vrijednosti.
kiselost vina ; potenciometrija ; volumetrija
nije evidentirano
engleski
Determination of total acidity of vine using potentiometric titration as method
nije evidentirano
acidity of vine ; potentiometric ; volumetric
nije evidentirano
Podaci o izdanju
71
05.10.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split