Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje ukupne kiselosti vina potenciometrijskom titracijom (CROSBI ID 342315)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kujundžić, Nela Određivanje ukupne kiselosti vina potenciometrijskom titracijom / Bralić, Marija (mentor); Budić-Leto, Irena (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2005

Podaci o odgovornosti

Kujundžić, Nela

Bralić, Marija

Budić-Leto, Irena

hrvatski

Određivanje ukupne kiselosti vina potenciometrijskom titracijom

Količina ukupnih kiselina u vinu ovisi o sorti grožđa i klimatskim uvjetima u periodu sazrijevanja grožđa. Realna kiselost je zapravo koncentracija slobodnih vodikovih iona u vinu. U ovom radu je analizirano 40 različitih vina. Izmjerene pH vrijednosti kreću se u granicama od 2.75 do 3.46, dakle sva ispitivana vina su kisela. Ukupna kiselost određivana je volumetrijskom i potenciometrijskom titracijom uz različite brzine titracije, bez uklanjanja CO2 i uz njgovo uklanjanje. Usporedbom rezultata dobivenih volumetrijskom titracijom i potenciometrijskim određivanjem uočena je razlika u rezultatima za ukuppnu kiselost gotovo svih ispitivanih vrijednosti.

kiselost vina ; potenciometrija ; volumetrija

nije evidentirano

engleski

Determination of total acidity of vine using potentiometric titration as method

nije evidentirano

acidity of vine ; potentiometric ; volumetric

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

05.10.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Biotehnologija