Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 215337

Klinička slika: razlikovanje Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa


Tješić-Drinković, Duška; Votava-Raić, Ana;
Klinička slika: razlikovanje Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa // Paediatria Croatica, 48 (2004), suppl 2; 17-18 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, stručni)


CROSBI ID: 215337 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klinička slika: razlikovanje Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa
(Difference in clinical appearance between Cerohn's disease and Ulcerose Colitis)

Autori
Tješić-Drinković, Duška ; Votava-Raić, Ana ;

Izvornik
Paediatria Croatica (1330-1403) 48 (2004), Suppl 2; 17-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopcenje, stručni

Ključne riječi
ulcerozni kolitis; crohnova bolest
(ulcerose colitis; crohn's disease)

Sažetak
Crohnova bolest (CB) i ulcerozni kolitis (UK) dva su osnovna klinička i patomorfološka oblika upalne bolesti crijeva (UBC), tj. kronične, neifnektivne, remitirajuće upalne bolesti sluznice probavnog sustava nepredvidivog tijeka. Razlikovanje bolesti je važno, jer su tijek, komplikacije i prognoza, osobito glede rizika za malignu bolest, različiti. Kod 5% boelsnika to nije moguće, pa govorimo o intermedijatrnom kolitisu. UK počinje u području rektuma i širi se proksimalno, a može zahvatiti cijeli kolon. CB karakterizira transmuralna granulomatozna upala u bilo kojem dijelu probavnog sustava, od usta do anusa. Lezije su često « na preskok» , a najčešće je zahvaćen i terminalni ileum s dijelom kolona (40% bolesnika). Razlikuju se fibrostenotična forma i primarno upalna forma CB, mada je ponekad teško odlučiti koji oblik prevladava, osobito u početku bolesti. Perianalnu bolest (fisure, fistule, hemeroidi, perirektalni apsecesi) ima 15-30% bolesnika. Prosječna dob utvrđivanja dijagnoze UBC u djece je 11-12 godina. Prepoznavanje bolesti, posebno CB, u djece je teže nego u odraslih, jer su sistemske i/ili ekstraintestinale manifestacije često dominantni i jedini simptom više godina. Nadalje, diferencijalna je dijagnoza za lokalne, crijevne simptome bolesti šira i drugačija nego u odraslih. Karakteristike bolesti vezane isključivo za pedijatrijsku dob su zaostatak u rastu, zakašnjeli pubertet i spolno sazrijevanje (osobito u CB), povećana smrtnost u vrlo mladih bolesnika s CB (mlađih od 10 godina) i u bolesnika sa srednje teškim i teškim oblikom UK, povećan rizik za karcinom crijeva. Vodeći simptomi bolesti u djece su bol i mršavljenje, a krvarenje per rektum (koje je prisutno u više od ¾ odraslih bolesnika s UK) postoji tek u polovice pedijatrijskih bolesnika, i to češće u CB. Komplikacije obje bolesti su česte. Glavna lokalna komplikacija UK je krvarenje, a CB opstrukcija i fistulacija. Izvancrijevne komplikacije cešće su u UK, osobito jetrena bolest. Sklerozirajući kolangitis udružen je u više od 50% bolesnika s UK. Karcinom kolona nastaje u mlađoj životnoj dobi i češći je nego u ostaloj populaciji, a rizik je veći kod UK. Adenokarcinom tankog crijeva rijetka je, no obično letalna komplikacija. Procjena težine bolesti UK i CB temelji se na kombinaciji kliničkih simptoma i laboratorijskih nalaza, a može se donkele objektivzirati uporabom bodovnog sistema po kojem se određuje je li bolesnik u remisiji, ili je bolest izražena u blagom, srednje teškom ili teškom obliku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
0108286

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Tješić-Drinković, Duška; Votava-Raić, Ana;
Klinička slika: razlikovanje Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa // Paediatria Croatica, 48 (2004), suppl 2; 17-18 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, stručni)
Tješić-Drinković, D., Votava-Raić, A. & (2004) Klinička slika: razlikovanje Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Paediatria Croatica, 48 (suppl 2), 17-18.
@article{article, year = {2004}, pages = {17-18}, keywords = {ulcerozni kolitis, crohnova bolest}, journal = {Paediatria Croatica}, volume = {48}, number = {suppl 2}, issn = {1330-1403}, title = {Klini\v{c}ka slika: razlikovanje Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa}, keyword = {ulcerozni kolitis, crohnova bolest} }
@article{article, year = {2004}, pages = {17-18}, keywords = {ulcerose colitis, crohn's disease}, journal = {Paediatria Croatica}, volume = {48}, number = {suppl 2}, issn = {1330-1403}, title = {Difference in clinical appearance between Cerohn's disease and Ulcerose Colitis}, keyword = {ulcerose colitis, crohn's disease} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font