Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 215333

Poimanje uloge obrazovanja i obrazovnih institucija u osobnom i društvenom napretku


Bouillet, Dejana
Poimanje uloge obrazovanja i obrazovnih institucija u osobnom i društvenom napretku // Zbornik Učiteljske akademije u Zagrebu, 7 (2005), 2(10); 195-213 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 215333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poimanje uloge obrazovanja i obrazovnih institucija u osobnom i društvenom napretku
(The understanding of role of education and educational institution in personal and social progress)

Autori
Bouillet, Dejana

Izvornik
Zbornik Učiteljske akademije u Zagrebu (1332-0513) 7 (2005), 2(10); 195-213

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
aktivno građanstvo; ljudska prava; obrazovanje; razvoj
(active citizenship; human rights; education; development)

Sažetak
Rad je usmjeren analizi različitih aspekata poimanja obrazovanja u ukupnom društvenom kontekstu, s ciljem spoznavanja načina na koji mlade i odrasle osobe percipiraju potencijale ovoga segmenta društvenog i osobnog razvoja. Analiza se temelji na dijelu rezultata istraživanja &raquo ; ; ; ; Mladi i europski integracijski procesi&laquo ; ; ; ; Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, a provedena je na reprezentativnom uzorku od 672 mladih i 287 odraslih ispitanika (N=959). Pokazalo se da je poimanje uloge obrazovanja i obrazovanosti u postizanju cijenjenog društvenog statusa odgovarajuća, a uočeno je podcjenjivanje uloge obrazovnih institucija u procesima društvenih promjena i veće demokratičnosti društvenog okružja. U tom kontekstu, mlade osobe obrazovanju i obrazovnim institucijama u procesima osobnog i društvenog napretka pridaju značajniju ulogu kada se radi o interesu za obrazovanje, o emocionalnom odnosu spram načina školovanja i upisa u srednje, više i visoke škole i o pozicioniranju obrazovanja i obrazovnog sustava na ljestvici društvenih problema i problema mladih. S druge strane, odrasle su osobe svjesnije uloge obrazovnih institucija u odgoju i obrazovanju za aktivno građanstvo i ljudska prava. Posredno, rezultati provedene analize upućuju na potrebu značajnijih promjena u odgojno-obrazovnom sustavu, koje bi u većoj mjeri pridonijele razvoju društva, odgoju i obrazovanju za ljudska prava i aktivno građanstvo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0100004

Ustanove:
Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Profili:

Avatar Url Dejana Bouillet (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bouillet, Dejana
Poimanje uloge obrazovanja i obrazovnih institucija u osobnom i društvenom napretku // Zbornik Učiteljske akademije u Zagrebu, 7 (2005), 2(10); 195-213 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Bouillet, D. (2005) Poimanje uloge obrazovanja i obrazovnih institucija u osobnom i društvenom napretku. Zbornik Učiteljske akademije u Zagrebu, 7 (2(10)), 195-213.
@article{article, author = {Bouillet, D.}, year = {2005}, pages = {195-213}, keywords = {aktivno gra\djanstvo, ljudska prava, obrazovanje, razvoj}, journal = {Zbornik U\v{c}iteljske akademije u Zagrebu}, volume = {7}, number = {2(10)}, issn = {1332-0513}, title = {Poimanje uloge obrazovanja i obrazovnih institucija u osobnom i dru\v{s}tvenom napretku}, keyword = {aktivno gra\djanstvo, ljudska prava, obrazovanje, razvoj} }
@article{article, author = {Bouillet, D.}, year = {2005}, pages = {195-213}, keywords = {active citizenship, human rights, education, development}, journal = {Zbornik U\v{c}iteljske akademije u Zagrebu}, volume = {7}, number = {2(10)}, issn = {1332-0513}, title = {The understanding of role of education and educational institution in personal and social progress}, keyword = {active citizenship, human rights, education, development} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Linguistics and Language Behavior Abstracts
  • Sociological Abstracts
  • Social Services Abstracts
  • Worlwide Political Science Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font