Microbial contamination of the stored forage (CROSBI ID 117413)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Zlata Milaković, Sanja Miloš, Sabina Milaković, Gabriella Kanižai, Željka Bukvić, Pavo Karavidović
engleski
Microbial contamination of the stored forage
U petogodišnjem razdoblju mikrobiološki je pretraženo 4.928 uzoraka krmiva. Prekomjerna kontaminacija mezofilnim bakterijama bila je u 2, 50 – 5, 10% uzoraka. U pojedinim godinama kontaminacija ribljeg brašna salmonelama bila je od 1, 10 do 12, 11% pretraženih uzoraka. Kontaminacija sa sulfito reducirajućim klostridijama u mesno koštanom brašnu ustanovljena je u 4, 9% uzoraka. Najčešći uzročnik kontaminacije krmiva bile su plijesni rodova Rhizopus sp., Fusarium sp., Alternaria sp., Cladosporium sp. i Mucor sp. Intenzitet kontaminacije bio je 20, 93% u 2000. godini s tendencijom smanjenja na 5, 2% 2004. godine.
forage ; mesophilic bacteria ; salmonellae ; clostridia ; mould
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
2005.
482-485
objavljeno
1454-2382