Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 21374

Uloga višestrukih virusnih infekcija u nastanku i razvoju tumora vrata maternice


Grce, Magdalena
Uloga višestrukih virusnih infekcija u nastanku i razvoju tumora vrata maternice 1998., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Uloga višestrukih virusnih infekcija u nastanku i razvoju tumora vrata maternice
(Influence of multiple viral infections in the development and maintenance of cervical cancer)

Autori
Grce, Magdalena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.06

Godina
1998

Stranica
106

Mentor
Pavelić, Krešimir

Ključne riječi
Papilomavirusi čovjeka (HPV); citomegalovirus čovjeka (HCMV); adenopovezani virus čpvjeka (AAV); dobroćudne promjene ploćastog epitela (CIN); in situ karcinom vrata maternice (CIS)
(Human papillomavirus (HPV); human cytomegalovirus (HCMV); adenoassociated virus (AAV); cervical carcinoma in situ (CIS))

Sažetak
Infekcije papilomavirusima čovjeka (HPV) su subkliničke i održavaju se u latentnom obliku tijekom dugog vremenskog razdoblja. Zbog rasprostranjenosti HPV infekcija i dugog razdoblja između primarne infekcije i razvoja karcinoma, očito je da infekcija HPV sama za sebe nije dovoljna za zloćudnu preobrazbu. Razni čimbenici uključeni su u transformaciju, odnosno imortalizaciju stanica. Cilj ovog rada bio je procijeniti važnost infekcije HPV u nastanku i razvoju karcinoma vrata maternice. Utjecaj ostalih viralnih infekcija prisutnih istovremeno s infekcijom HPV nedovoljno je ispitan. Zbog toga smo proučavali i međuodnos infekcije HPV s infekcijom citomegalovirusima čovjeka (HCMV) i adeno-povezanim virusim (AAV). Korištenjem metode lančane reakcije polimerazom (PCR) utvrdili smo da je neophodno upotrijebiti i zajedničke i tip-specifične početne oligonukleotide za pretraživanje DNA HPV. Istraživanje smo proveli na 1328 uzoraka od kojih je 55% pozitivno na prisutnost DNA HPV. Ustanovljen je stalni porast infekcije HPV u populaciji žena Hrvatske. Utvrdili smo porast učestalosti DNA HPV s porastom oštećenja epitela vrata maternice. U žena s najtežom dijagnozom najučestaliji je HPV 16. Naši rezultati potvrđuju opravdanost svstavanja HPV u tri kategorije rizika za nastanak i razvoj karcinoma vrata maternice. Utvrdili smo, također, da se učestalost infekcije HPV smanjuje starenjem, a vrhunac je u 22. godini života. Svi su tipovi jednako raspoređeni obzirom na dob testiranih žena s izuzetkom HPV neodređenog tipa koji se povećava s dobi. Višestruke infkcije HPV povezane su s najtežom dijagnozom i problem su mladih žena. Najčešća su kombinacija HPV 16 s HPV 31. U svega 4% slučajeva utvrdili smo prisutnost AAV, a u 5% HCMV, ali nikad istovremeno. AAV je češće prisutan s uzorcima pozitivnim na HPV i to svaki put s HPV 6/11 te u žena s kondilomima. Infekcija HCMV također je povezana s infekcijom HPV. Infekcija HCMV vjerojatno je odgovorna za agresivniji razvoj oštećenja vrata maternice, dok je infekcija AAV povezana s blažom dijagnozom. Naši rezultati ukazuju na činjenicu da prisutnost većine tipova HPV izaziva učestalu fragmentiranost DNA koja je pokazatelj programirane stanične smrti. Osim toga, naši pokusi in vitro, odnosno infekcija staničnih linija pojedinačno ili višestruko s HPV, HSV, HCMV i AAV ukazuju da viralne infekcije povisuju ekspresiju tumor supresorskog gena p53. Možemo pretpostaviti da viralne infekcije doprinose programiranoj staničnoj smrti što predstavlja mogući mehanizam obrane stanice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00981104

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Magdalena Grce, (138731)