Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Perifitonske zajednice i njihove saprobiološke karakteristike u hidroenergetskim sustavima Varaždin, Čakovec i Dubrava (CROSBI ID 756600)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Plenković-Moraj, Anđelka ; Gligora, Marija ; Kralj, Koraljka Perifitonske zajednice i njihove saprobiološke karakteristike u hidroenergetskim sustavima Varaždin, Čakovec i Dubrava // Fizičko-kemijske, biološke i ihtiološke značajke nadzemnih voda hidroenergetskog sustava HE Varaždin, Čakovec i Dubrava u 2004. godini. Studija Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Zagreb. 2005.

Podaci o odgovornosti

Plenković-Moraj, Anđelka ; Gligora, Marija ; Kralj, Koraljka

hrvatski

Perifitonske zajednice i njihove saprobiološke karakteristike u hidroenergetskim sustavima Varaždin, Čakovec i Dubrava

Tijekom travnja, lipnja, kolovoza i listopada 2004. godine istraživana je fitokomponenta obraštajnih zajednica u slivnim područjima hidroenergetskih sustava Varaždin, Čakovec i Dubrava. Uzorkovanja su obavljena s ciljem da se utvrdi kvalitativan sastav obraštajnih zajednica te stupanj saprobnosti na istraživanim lokalitetima. Provedenim je istraživanjima, u sva tri hidroenergetska sustava, ukupno utvrđeno 88 mikrofitskih vrsta koje su pripadale odjelima: Cyanobacteria (13 vrsta), Xanthophyta (1 vrsta), Chrysophyta (Chrysophyceae 1, Bacillariophyceae 56) i Chlorophyta (17 vrste). Od ukupnog broja utvrđenih mikrofitskih vrsta 32% je zajedničkih u sva tri istraživana hidroenergetska sustava. Iz prostornog rasporeda vrsta u obraštajnoj zajednici najveći broj mikrofita (69 vrsta) utvrđen je u HE Varaždin, a najmanji (48 vrsta) u HE Dubrava. Na svim profilima tijekom istraživanja brojem vrsta dominira skupina Bacillariophyceae. Najviše sume relativnih učestalosti mikrofitobentosa u pravilu su utvrđene tijekom travnja i kolovoza, a najniže tijekom listopada. U odnosu na prethodna istraživanja fitokomponente u hidroenergetskim sustavima rijeke Drave uočen je porast broja vrsta, ali ne i abundancija broja jedinki po pojedinim skupinama. Masovniji nalaz zelenih alga skupine Chlorophyta ukazuju na tendenciju povećanja stupanja trofije na istraživanim profilima posebice tijekom toplijih mjeseci. Bonitet vode istraživanih profila akvatorija rijeke Drave, dobiven na osnovi analize mrežnog fitoplanktona, pripada II klasi boniteta.

perifiton; kakvoća voda; akumulacije rijeke Drave

nije evidentirano

engleski

Periphyton communities and their saprobic characteristics in power plants Varaždin, Čakovec and Dubrava

nije evidentirano

periphyton; water quality; accumulations; Drava River

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fizičko-kemijske, biološke i ihtiološke značajke nadzemnih voda hidroenergetskog sustava HE Varaždin, Čakovec i Dubrava u 2004. godini. Studija Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Zagreb

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija