Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 212619

Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja


Salajpal, Krešimir; Đikić, Marija; Karolyi, Danijel; Sinjeri, Željko; Poljak, Franjo; Žerjavić, Dubravko; Tkalec, Dubravko; Liker, Branko; Kostelić, Antun
Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja // Zbornik radova / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, 2005. str. 623-625 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja
(Effect of lairage time on level of stress in pigs)

Autori
Salajpal, Krešimir ; Đikić, Marija ; Karolyi, Danijel ; Sinjeri, Željko ; Poljak, Franjo ; Žerjavić, Dubravko ; Tkalec, Dubravko ; Liker, Branko ; Kostelić, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, 2005, 623-625

Skup
XL.znanstveni skup hrvatskih agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15-18.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Odmor prije klanja; stres; pokazatelji stresa; kvaliteta mesa; svinja
(Pig; stress; lairage; stress indices; meat quality)

Sažetak
Kod križanaca svinja: (♀ Duroc x ♂ Švedski landras) x ♂ Pietren (skupina A, n=24) i (♀ Švedski landras x ♂ Veliki jorkšir)x ♂ Pietren, (skupina B, n=26), istražen je utjecaj duljine odmora prije klanja (2 i 24 h) na razinu stresa i kvalitetu mesa. Uzorci krvi za analizu uzeti su od svih svinja prije utovara na farmi i prilikom iskrvarenja na liniji klanja. Analizirana je razina kortizola u krvoj plazmi, koncentracija glukoze, laktata te aktivnost enzima LDH, CK, AST i ALT u serumu. U MLD-u izmjerene su vrijednosti pH1 i pH2 i sposobnost vezanja vode (SVV). Svinje odmarane 24 h pokazale su nižu razinu glukoze i laktata, slabiju LDH i veću AST i ALT aktivnost te nižu vrijednost pH1. Kod tovljenika skupine B utvrđena je viša razina laktata i glukoze u serumu, niža vrijednost pH1 i veći gubitak vode mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA