Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja (CROSBI ID 510243)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Salajpal, Krešimir ; Đikić, Marija ; Karolyi, Danijel ; Sinjeri, Željko ; Poljak, Franjo ; Žerjavić, Dubravko ; Tkalec, Dubravko ; Liker, Branko ; Kostelić, Antun
hrvatski
Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja
Kod križanaca svinja: (♀ Duroc x ♂ Švedski landras) x ♂ Pietren (skupina A, n=24) i (♀ Švedski landras x ♂ Veliki jorkšir)x ♂ Pietren, (skupina B, n=26), istražen je utjecaj duljine odmora prije klanja (2 i 24 h) na razinu stresa i kvalitetu mesa. Uzorci krvi za analizu uzeti su od svih svinja prije utovara na farmi i prilikom iskrvarenja na liniji klanja. Analizirana je razina kortizola u krvoj plazmi, koncentracija glukoze, laktata te aktivnost enzima LDH, CK, AST i ALT u serumu. U MLD-u izmjerene su vrijednosti pH1 i pH2 i sposobnost vezanja vode (SVV). Svinje odmarane 24 h pokazale su nižu razinu glukoze i laktata, slabiju LDH i veću AST i ALT aktivnost te nižu vrijednost pH1. Kod tovljenika skupine B utvrđena je viša razina laktata i glukoze u serumu, niža vrijednost pH1 i veći gubitak vode mesa.
odmor prije klanja; stres; pokazatelji stresa; kvaliteta mesa; svinja
nije evidentirano
engleski
Effect of lairage time on level of stress in pigs
nije evidentirano
pig; stress; lairage; stress indices; meat quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
623-625.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova
Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
XL.Znanstveni skup hrvatskih agronoma
predavanje
15.02.2005-18.02.2005
Opatija, Hrvatska