Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja (CROSBI ID 510243)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Salajpal, Krešimir ; Đikić, Marija ; Karolyi, Danijel ; Sinjeri, Željko ; Poljak, Franjo ; Žerjavić, Dubravko ; Tkalec, Dubravko ; Liker, Branko ; Kostelić, Antun Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja // Zbornik radova / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 623-625

Podaci o odgovornosti

Salajpal, Krešimir ; Đikić, Marija ; Karolyi, Danijel ; Sinjeri, Željko ; Poljak, Franjo ; Žerjavić, Dubravko ; Tkalec, Dubravko ; Liker, Branko ; Kostelić, Antun

hrvatski

Utjecaj duljine odmora prije klanja na razinu stresa u svinja

Kod križanaca svinja: (♀ Duroc x ♂ Švedski landras) x ♂ Pietren (skupina A, n=24) i (♀ Švedski landras x ♂ Veliki jorkšir)x ♂ Pietren, (skupina B, n=26), istražen je utjecaj duljine odmora prije klanja (2 i 24 h) na razinu stresa i kvalitetu mesa. Uzorci krvi za analizu uzeti su od svih svinja prije utovara na farmi i prilikom iskrvarenja na liniji klanja. Analizirana je razina kortizola u krvoj plazmi, koncentracija glukoze, laktata te aktivnost enzima LDH, CK, AST i ALT u serumu. U MLD-u izmjerene su vrijednosti pH1 i pH2 i sposobnost vezanja vode (SVV). Svinje odmarane 24 h pokazale su nižu razinu glukoze i laktata, slabiju LDH i veću AST i ALT aktivnost te nižu vrijednost pH1. Kod tovljenika skupine B utvrđena je viša razina laktata i glukoze u serumu, niža vrijednost pH1 i veći gubitak vode mesa.

odmor prije klanja; stres; pokazatelji stresa; kvaliteta mesa; svinja

nije evidentirano

engleski

Effect of lairage time on level of stress in pigs

nije evidentirano

pig; stress; lairage; stress indices; meat quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

623-625.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova

Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

XL.Znanstveni skup hrvatskih agronoma

predavanje

15.02.2005-18.02.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Biologija