Dinamika sinteze α - farnezena u jabuci 'Granny Smith' (CROSBI ID 342104)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marković, Krunoslava
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Dinamika sinteze α - farnezena u jabuci 'Granny Smith'
Istraživana je dinamika kretanja OD200, α - farnezena i CT259 i njihov utjecaj na razvoj scalda u plodovima jabuke Granny Smith u tretmanu sa difenilaminom (DPA) i u kontroli kroz pet mjeseci čuvanja u NA. Vrijednost OD200 u kontroli raste do trećeg mjeseca čuvanja kada postiže maksimum, a do kraja čuvanja vrijednost blago opada. U tretmanu DPA OD200 ima sličnu dinamiku, ali nakon tri mjeseca čuvanja, nije ju bilo moguće spektrofotometrijski odrediti. α - farnezen je u kontroli imao normalan tijek sa maksimumom koncentracije u trećem mjesecu čuvanja. U DPA javlja se u nižim koncentracijama i izostaje u trećem mjesecu čuvanja. CT259 u kontroli raste tijekom čuvanja i u četvrtom mjesecu postiže maksimum nakon čega se smanjuje. U DPA se javlja tek u trećem mjesecu čuvanja, a koncentracije su niže nego u kontroli. Izostala je detekcija CT269 i CT281, a simptomi scalda su bili vidljivi samo u kontroli i to s vrlo slabim intenzitetom.
Malus domestica Borkh; difenilamin; čuvanje; površinski scald; α - farnezen; konjugirani trienoli
nije evidentirano
engleski
Dynamics of α - farnesene synthesis in 'Granny Smith' apple
nije evidentirano
Malus domestica Borkh; diphenilamine; cold storage; superficial scald; α - farnesene; conjugated trienols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
14.10.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb