Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 21143

Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem


Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Vladimir Marić i dr. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem
(Aroma fruit concentration by reverse osmosis in fruit juice concentration by evaporation)

Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Vladimir Marić i dr. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 1998

Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10-12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Voćni sokovi; koncentriranje; aroma; rekuperacija arome; reverzna osmoza
(Fruit juice; concentration; aroma; aroma recovery; reverse osmosis)

Sažetak
Koncentriranjem vo}nih sokova uparavanjem hlapljivi sastojci arome se gube preko 90%. Taj nedostatak je djelomi~no otklonjen primjenom ure|aja za rekuperaciju hlapljivih sastojaka arome sa rektifikacijonom kolonom. U vi{e studija prou~avana je primjena drugih procesnih rije{enja za rekuperaciju arome kao {to su perevaporacija, reverzna osmoza i rekuperacija adsorpcijom. Mnogi autori su utvrdili da se koncentriranjem vo}nih sokova reverznom osmozom gubi znatno manje hlapljivih sastojaka arome nego kod koncentriranja uparavanjem. Na temelju toga provedena su istra`ivanja primjene reverzne osmoze za koncentriranje vodenog kondenzata arome jabuke koji je dobiven separacijom sastojaka arome soka jabuke kod koncentriranja uparavanjem. Rezultati istra`ivanja pokazali su da se reverznom osmozom uspje{no mogu koncentrirati hlapljivi sastojci arome u vodenom kondenzatu. Na osnovu rezultata istra`ivanja predlo`eno je novo rije{enje koncentriranja arome reverznom osmozom u ure|ajima za rekuperaciju arome bez primjene rektifikacijone kolone.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113001
113004

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Vladimir Marić i dr. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Pozderović, A. & Moslavac, T. (1998) Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem. U: Vladimir Marić i dr. (ur.)3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, year = {1998}, pages = {18}, keywords = {fruit juice, concentration, aroma, aroma recovery, reverse osmosis}, title = {Aroma fruit concentration by reverse osmosis in fruit juice concentration by evaporation}, keyword = {fruit juice, concentration, aroma, aroma recovery, reverse osmosis}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }