Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 211298

UGOVOR O NEŠIRENJU NUKLEARNOG ORUŽJA


Franić, Zdenko; Ilijaš, Boris
UGOVOR O NEŠIRENJU NUKLEARNOG ORUŽJA // Zbornik radova 6.simpozija Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja Proceedings of the Sixth Symposium of the Croatian Radiation Protection Association / Garaj-Vrhovac, Verica ; Kopjar, Nevenka ; Miljanić, Saveta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja, 2005. str. 64-68 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
UGOVOR O NEŠIRENJU NUKLEARNOG ORUŽJA
(THE COMPREHENSIVE NUCLEAR TEST BAN TREATY)

Autori
Franić, Zdenko ; Ilijaš, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 6.simpozija Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja Proceedings of the Sixth Symposium of the Croatian Radiation Protection Association / Garaj-Vrhovac, Verica ; Kopjar, Nevenka ; Miljanić, Saveta - Zagreb : Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja, 2005, 64-68

Skup
Šesti simpozij Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja s međunarodnim sudjelovanjem The Sixth Symposium of the Croatian Radiation Protection Association

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18-20.04.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
N/A

Sažetak
Nakon što je SAD obavio prvo testiranje nuklearnog oružja u Alamogordu u New Mexicu 16. srpnja 1945., a potom u kolovozu bačene atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, i druge zemlje počinju razvijati nuklearno oružje. Tako je SSSR obavio prvu nuklearnu probu 1949., Velika Britanija 1952., Francuska 1960. i Kina 1964. Tijekom 50-ih počinju intenzivni pregovori o ugovoru koji bi onemogućio daljnje širenje nuklearnog oružja. Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (Nuclear Non-Proliferation Treaty - NPT) konačno je zaključen 1968., stupio je na snagu 1970., a za sada ga je ratificiralo 187 država. Njime se uvodi status nuklearnih i nenuklearnih država. Zemlje bez nuklearnog oružja su se obvezale ne razvijati isto, a zemlje u posjedu nuklearnog oružja su se obvezale ne prodavati ga drugim državama, kao i tehnologiju za njegovu proizvodnju. Mjere nadzora provodi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču. Republika Hrvatska je u okviru sukcesije bivše države pristupila Ugovoru 1992. godine. Osim djelatnika HVS-a koji prate aktivnosti u provedbi Ugovora, za stručne seminare i konferencije država stranaka angažiraju se djelatnici iz drugih ustrojbenih cjelina MORH-a koji su eksperti za nuklearno oružje. Međutim, uz neširenje nuklearnog oružja trebalo je ograničiti i probe već postojećeg nuklearnog oružja, budući da nuklearni pokusi sami po sebi nose opasnost po ljude i okoliš. Smatrajući da nuklerni pokusi predstavljaju globalnu prijetnju svijetu predsjednik vlade Indije J. Nehru je još godine 1954. pokrenuo je inicijativu o suspenziji nuklearnih proba.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0022001

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zdenko Franić, (7362)