Utjecaj nivoa proteina i spola u tovu svinja (CROSBI ID 342062)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Steiner, Zvonimir
Domaćinović, Matija
hrvatski
Utjecaj nivoa proteina i spola u tovu svinja
Prateći problematiku uzgoja svinja u svijetu, odnose proteina i energije te njihov učinak na krajnji ekonomski rezultat, provedeno je istraživanje na 120 životinja. Životinje su bile podjeljene na osnovi nivoa bjelančevina u tri skupine te po spolu. Rađena su dva ponavljanja. U prvom pokusu životinje su hranjene do 60 kg smjesom na nivou 17, 16 i 15 % sirovih bjelančevnina, a u drugom dijelu pokusa do završne mase oko 100 kg na nivou 15, 14 i 13 % sirovih bjelančevina. U ponovljenom pokusu nivo bjelančevina ostao je isti, ali umjesto gotovih krmnih smjesa koristili su se obroci silirane kukuruzne prekrupe s dopunskom krmnom smjesom na nivou 35 % bjelančevina. Na temelju dobivenim rezultata istraživanja može se preporučiti da se u prvom razdoblju tova životinje hrane s obrocima koji sadrže viši nivo sirovog proteina (16%), dok bi se u drugom razdoblju tova trebao smanjiti udio sirovih proteina na 13% u krmnim smjesama. Cijena koštanja kg prirasta tjelesne mase bila je manja kod muških tovljenika. Međutim, s obzirom na bolja klaonička obilježja ženskih tovljenika, ne bi se moglo isključivo tvrditi da je tov muških tovljenika isplativi. Zbog razlike u dnevnim prirastima između muških i ženskih tovljenika, preporuča se odvojeno držanje prema spolu. Time bi se dobila mogućnost većeg obrta životinja u tovilištu.
proteini ; svinje ; spol ; tov
nije evidentirano
engleski
Influence of protein level and sex in swine production
nije evidentirano
protein ; swine ; sex ; production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
24.02.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek