Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

ANALIZA STATIČKE ČVRSTOĆE I STABILNOSTI STUPA CRS 300 (CROSBI ID 756535)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Jerbić, Bojan ; Semenski, Damir ; Bakić, Ante ANALIZA STATIČKE ČVRSTOĆE I STABILNOSTI STUPA CRS 300 // Institut građvinarstva Hrvatske (IGH), Zagreb. 2005.

Podaci o odgovornosti

Jerbić, Bojan ; Semenski, Damir ; Bakić, Ante

hrvatski

ANALIZA STATIČKE ČVRSTOĆE I STABILNOSTI STUPA CRS 300

U radu je predstavljen proračun stupa CRS300 proveden na zahtjev naručioca. Izvršene su simulacije na sljedeći način: proračun čvrstoće stupa u I. vjetrovitoj zoni i određivanje minimalnih anticipiranih debljina stjenki stupa ; proračun stabilnosti oslabljene konstrukcije u I. vjetrovitoj zoni. U proračunu su uzeta u obzir sva poznata opterećenja koja se javljaju u zadanim uvjetima. Potrebno je napomenuti da je analiza ograničena samo na statičko opterećenje i ne uzima u obzir dinamičke pojave koje se javljaju u stvarnosti, a mogu biti uzrokovane promjenljivim vanjskim utjecajima (opterećenjem) i vibracijama stupa koje se mogu javljati i pri stalnom opterećenju uslijed neravnomjernog opstrujavanja vjetra (tzv. Karmanovi vrtlozi). U simulacijama je obuhvaćena materijalna nelinearnost, tako da je omogućena analiza naprezanja i deformacija u području prelaska materijala u plastično područje. U analizi naprezanja primijenjeni su principi tzv. graničnog konstruiranja koji dozvoljavaju lokalnu pojavu velikih deformacija. Proračun stabilnosti konstrukcije i obrađena elasto-plastična analiza bucklinga spada u domenu najnovijih dostignuća proračuna konstrukcija. Primjena navedenih metoda iziskuje pažljivo provođenje analize deformacija i naprezanja, uz striktnu kontrolu stabilnosti konstrukcije. Sve su simulacije i analize provedene primjenom metode konačnih elemenata, a modeli su višestruko optimirani kako izbor vrste konačnih elemenata i izabrana mreža ne bi imala utjecaja na pouzdanost rezultata.

čvrstoća stupova; korozija; metoda konačnih elemenata

nije evidentirano

engleski

Analysis of strength and stability of the post CRS 300

nije evidentirano

post strength; corrosion; finite element method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut građvinarstva Hrvatske (IGH), Zagreb

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Strojarstvo