Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izvještaj o ispitivanju pouzdanosti žičare 'Sljeme' (CROSBI ID 756533)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Husnjak, Mirko ; Bakić, Ante ; Kodvanj, Janoš ; Smoljan Darko Izvještaj o ispitivanju pouzdanosti žičare 'Sljeme' // Zagrebački električni tramvaj. 2005.

Podaci o odgovornosti

Husnjak, Mirko ; Bakić, Ante ; Kodvanj, Janoš ; Smoljan Darko

hrvatski

Izvještaj o ispitivanju pouzdanosti žičare 'Sljeme'

Kako bi se utvrdila pouzdanost žičare 'Sljeme' u sljedećem razdoblju od pet godina počevši sa danom 01.05.2005. primjenjena su znanja o čvrstoći konstrukcija i mehanici loma. Sa osnovnih nacrta rekonstruiran je 3D model kabine sa svim detaljima bitnim za nosivost konstrukcije. Metodom konačnih elemenata numerički je provjerena konstrukcija te su određena mjesta najvećih naprezanja kako bi se eksperimentalno ispitala u statičkim i dinamičkim uvjetima. Kao eksperimentalna metoda odabrana je tenzometrija. Signali sa svih mjesta snimali su se istovremeno preko višekanalnog mjernog uređaja spojenog na računalo. Statičko opterećenje iznosilo je 50% iznad nominalnog, a dinamičko 10% sa u vrijeme kada je jačina vjetra bila gotovo maksimalno dozvoljena. Zabilježene su deformacije konstrukcije tokom cijelog ciklusa vožnje uključujući i dinamičke oscilacije prilikom prelaska preko stupova. U posebnom softverkom programu umjetno je generirana pukotina te je opterećena stvarnim dinamičkim podacima dobivenih mjerenjem. Na osnovu dobivenih rezultata zaključeno je da u sljedećem razdoblju od pet godina, uz odgovarajuće održavanje, žičara 'Sljeme' pouzdana.

mehanika loma; tenzometrija; pouzdanost; žičara

nije evidentirano

engleski

Reliability report of cable car 'Sljeme'

nije evidentirano

fracture mechanics; strain gauge; reliability; cable car

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagrebački električni tramvaj

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Strojarstvo