Korelacija reoloških svojstava i temperature smrzavanja kaše jabuke (CROSBI ID 468305)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir
hrvatski
Korelacija reoloških svojstava i temperature smrzavanja kaše jabuke
Reolo{ka svojstva hrane kod niskih temperatura a posebno u fazi smrzavanja zna~ajna su zbog provedbe i unapre|enja procesa smrzavanja hrane. Do sada su provedena brojna istra`ivanja reolo{kih svojstava hrane kod niskih temperatura ali ne i u fazi smrzavanja nakon po~etne temperature smrzavanja. Na{a prethodna istra`ivanja su pokazala da u toj fazi reolo{ka svojstva hrane ovise o brzini hla|enja, udjelu suhe tvari i brzini smicanja. U ovom radu je istra`ivana korelacija reolo{kih svojstava i temperature smrzavanja ka{e jabuke. Istra`ivanja su provedena s ka{om jabuke razli~itog udjela suhe tvari kod razli~itih brzina smicanja i brzina hla|enja. Reolo{ka svojstva su odre|ena rotacijonim viskozimetrom s rashladnom jedinicom. Temperatura smrzavanja je odre|ena diferencijalnom termi~kom analizom - DTA. Rezultati su pokazali korelaciju izme|u udjela suhe tvari ka{e jabuke, temperature smrzavaja i reolo{kih svojstava.
reološka svojstva; kaša jabuke; niske temperature; temperatura smrzavanja; diferencijalna termička analiza-DTA
nije evidentirano
engleski
Correlation between rheological properties and freezing temperature of apple puree
nije evidentirano
rhelogical properties; apple puree; low temperatures; freezing temperature; differential thermal analysis-DTA
nije evidentirano
Podaci o prilogu
30-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Vladimir Marić i dr.
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska