Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 210828

Hrvatske glagoljske knjige tiskane u Veneciji u XV. i XVI. stoljeću


Nazor, Anica
Hrvatske glagoljske knjige tiskane u Veneciji u XV. i XVI. stoljeću // Zbornik radova = Proceedings / 9. međunarodno savjetovanje tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija Blaž Baromić / Bolanča, Zdenka ; Mikota, Miroslav (ur.).
Lovran: Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ogranak Matice hrvatske Senj, Inštitut za celulozo in papir Ljubljana, 2005. str. 11-16 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Hrvatske glagoljske knjige tiskane u Veneciji u XV. i XVI. stoljeću
(Croatian Glagolitic Books Printed in Venice in 15th and 16th Century)

Autori
Nazor, Anica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova = Proceedings / 9. međunarodno savjetovanje tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija Blaž Baromić / Bolanča, Zdenka ; Mikota, Miroslav - Lovran : Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ogranak Matice hrvatske Senj, Inštitut za celulozo in papir Ljubljana, 2005, 11-16

Skup
Međunarodno savjetovanje tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija Blaž Baromić

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 15. - 16. 09. 2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Venecija; glagoljske knjige; Blaž Baromić
(Venice; glagolitic books; Blaž Baromić)

Sažetak
U najstarijem razdoblju eruopskoga tiskarstva, tj. u 15. i 16. stoljeću, Venecija je središnji grad u kojem se tiskaju glagoljske knjige, uči i stječe tiskarsko umijeće, nabavlja oprema za domaće tiskare, a po potrebi u domaćim se tiskarama angažiraju majstori tiskari iz Venecije. U čuvenoj tiskari Andrije Torresanija i njegovih nasljednika tiskane su tri glagoljske knjige: brevijar 1493, abecedarij 1527. i ponovo brevijar 1561. U tiskari Bindoni-Pasini tiskan je 1528. glagoljski misal, u literaturi poznat kao Misal Pavla Modrušanina. Iz Venecije je u Senj došao majstor Grgur Dalmatin. U Veneciji je 1530. godine Šimun Kožičić, biskup modruški i pisac dao izraditi tiskarski pribor za svoju glagoljsku tiskaru u Rijeci, u kojoj je 1530. i 1531. tiskao šest knjiga, koje je sam priredio.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0090002

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Anica Nazor, (33234)