Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 210772

Negativni oblici ponašanja unutar profesije medicinskih sestara


Krajnović, Franka; Franković, Sanda; Šimić, Nataša
Negativni oblici ponašanja unutar profesije medicinskih sestara // 1. hrvatski interdisciplinarni simpozij "Psiholog i zajednica Mobbing" : Sažetci radova / Pernar, Marjana (ur.).
Rijeka: Društvo psihologa Primorsko-Goranske županije, 2005. str. 36-36 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Negativni oblici ponašanja unutar profesije medicinskih sestara
(Negative behaviours in nurses'profession)

Autori
Krajnović, Franka ; Franković, Sanda ; Šimić, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. hrvatski interdisciplinarni simpozij "Psiholog i zajednica Mobbing" : Sažetci radova / Pernar, Marjana - Rijeka : Društvo psihologa Primorsko-Goranske županije, 2005, 36-36

Skup
Hrvatski interdisciplinarni simpozij Psiholog i zajednica Mobbing (1 ; 2005)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.-18.06.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mobbing ; medicinske sestre ; negativna ponašanja ; stres
(Mobbing ; nurses ; negative behaviours ; stress)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je identificirati neke oblike ponašanja, negativne pa čak i nasilne, na radnim mjestima medicinskih sestara, koji su uzrokovani specifičnostima ove profesije od kojih je paralelna hijerarhija rukovođenja jedna od najkarakterističnijih. U istraživanju je sudjelovalo 1354 medicinskih sestara i tehničara zaposlenih u zdravstvenim ustanovama različitog tipa na teritoriju 21 županije. U svrhu ovog istraživanja konstruiran je upitnik koji se sastojao od pitanja koja su se odnosila na sociodemografske karakteristike ispitanika, zatim na općenite karakteristike radnog okružja i na kraju na osobna iskustva ispitanika koja bi se mogla svrstati u skupinu negativnih ili čak nasilnih oblika ponašanja na radnom mjestu. Rezultati ispitivanja upućuju da medicinske sestre kao najčešće oblike negativnih ponašanja navode: omalovažavanje, zatim vikanje, vrijeđanje, ignoriranje mišljenja i stavova, privilegiranje pojedinih članova tima unutar raspodjele poslova, komentiranje privatnog života, negativan odnos prema njihovom radu, verbalne prijetnje, dobacivanje seksualnih primjedbi, itd. Osobe koje prakticiraju navedene oblike ponašanja su neposredno nadređeni i kolege iz užeg radnog okružja. Rezultati ispitivanja razloga negativnih oblika ponašanja više upućuju na problematiku u organizaciji rada, odnosno na općenite karakteristike radnog okružja, nego na problematiku odnosa podređeni /nadređeni. S toga bi se poboljšanjem nekih karakteristika radnog okružja (korištenje slobodnih dana u zakonskim okvirima, mogućnost osobnog izbora godišnjeg odmora, osiguravanje zamjena za odsutne djelatnike, definiranje djelokruga rada, i sl.) mogli spriječiti neki oblici ponašanja koja se mogu svrstati u negativne ili čak nasilne oblike. S toga postoji potreba za kreiranjem određenih akcija u sprječavanju istog.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0070022

Ustanove
Sveučilište u Zadru