Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 210245

Bioetika i zahtjevi Jehovinih svjedoka za beskrvno liječenje


Šegota, Ivan; Sorta-Bilajac, Iva
Bioetika i zahtjevi Jehovinih svjedoka za beskrvno liječenje // 1. kongres hrvatskog društva za unapređenje beskrvnog liječenja. Acta Medica Croatica 2005 ; 59:128.
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2005. str. 128-128 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Bioetika i zahtjevi Jehovinih svjedoka za beskrvno liječenje
(Bioethics and Jehovah's Witnesses Requests for Bloodless Medicine)

Autori
Šegota, Ivan ; Sorta-Bilajac, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. kongres hrvatskog društva za unapređenje beskrvnog liječenja. Acta Medica Croatica 2005 ; 59:128. / - Zagreb : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2005, 128-128

Skup
1. kongres hrvatskog društva za unapređenje beskrvnog liječenja

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22, -25, 09, 2005,

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
bioetika ; Jehovini svjedoci ; beskrvno liječenje ; autonomija ; informirana suglasnost
(bioethics ; Jehovah's Witnesses ; bloodless medicine ; autonomy ; Informed Consent)

Sažetak
Bioetika je relativno mlada znanost koja se na međudisciplinaran i višedisciplinaran način zanima za sva aktualna i etički relevantna pitanja suvremenog svijeta, poglavito u medicini i zdravstvu. Jehovini su, pak, svjedoci jedna od kršćanskih skupina koja je svuda u svijetu poznata po svom vjerski inspiriranom odbijanju transfuzije krvi, zbog čega su nerijetko izloženi netoleranciji ne samo liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika, nego i svoje društvene sredine, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje. U razvijenim zemljama, iz kojih je inače bioetika potekla ili se već udomaćila, njen je dijaloški karakter potaknuo raspravu i o gorućem pitanju Jehovinih svjedoka u kontekstu bioetičkih teorija, načela i doktrine informed consenta, što je rezultiralo određenim praktičnim rješenjima koja su prihvatljiva i liječnicima i Jehovinim svjedocima. Upravo taj primjer uvjerljivo svjedoči koliko je dijalog bitan civilizacijski uvjet funkcioniranja suvremenih pluralističkih društava i koliko ispunjavanju tog uvjeta djelotvorno može poslužiti bioetika. Na tragu tih saznanja Hrvatsko bioetičko društvo i Katedra za društvene znanosti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci organizirali su polovicom 2000. god. javnu raspravu u formi okruglog stola pod naslovom « ; ; Bioetika i vjersko odbijanje transfuzije krvi» ; ; sa ciljem da se u otvorenom interdisciplinarnom dijalogu između svih zainteresiranih strana za tu temu sagledaju etička, medicinska, pravna, teološka i druga pitanja zahtjeva Jehovinih svjedoka za beskrvnim načinima liječenja u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Danas, to jest pet godina kasnije (2005.) možemo konstatirati da je ta rasprava ne samo unaprijedila bioetičku misao u Hrvatskoj nego je i u medicinsko- zdravstvenoj praksi dovelo do višeg stupnja razumijevanja Jehovinih svjedoka i uvažavanje njihovog zahtjeva za beskrvnim liječenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Pravo, TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0062019

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Iva Sorta-Bilajac (autor)

Avatar Url Ivan Šegota (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Šegota, Ivan; Sorta-Bilajac, Iva
Bioetika i zahtjevi Jehovinih svjedoka za beskrvno liječenje // 1. kongres hrvatskog društva za unapređenje beskrvnog liječenja. Acta Medica Croatica 2005 ; 59:128.
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2005. str. 128-128 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šegota, I. & Sorta-Bilajac, I. (2005) Bioetika i zahtjevi Jehovinih svjedoka za beskrvno liječenje. U: 1. kongres hrvatskog društva za unapređenje beskrvnog liječenja. Acta Medica Croatica 2005 ; 59:128..
@article{article, year = {2005}, pages = {128-128}, keywords = {bioethics, Jehovah's Witnesses, bloodless medicine, autonomy, Informed Consent}, title = {Bioethics and Jehovah's Witnesses Requests for Bloodless Medicine}, keyword = {bioethics, Jehovah's Witnesses, bloodless medicine, autonomy, Informed Consent}, publisher = {Akademija medicinskih znanosti Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE