Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 209467

Susreti i druženja djeteta s odvojenim roditeljem u presudama Europskog suda za ljudska prava


Jakovac-Lozić, Dijana
Susreti i druženja djeteta s odvojenim roditeljem u presudama Europskog suda za ljudska prava // Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 55 (2005), 3-4; 869-925 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 209467 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Susreti i druženja djeteta s odvojenim roditeljem u presudama Europskog suda za ljudska prava
(Children's Meetings and Contacts With Separated Parents in the Judgments of the European Court of Human Rights)

Autori
Jakovac-Lozić, Dijana

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu (0350-2058) 55 (2005), 3-4; 869-925

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
obiteljski život ; susreti i druženja djeteta s odvojenim roditeljem ; Europski sud za ljudska prava
(family life ; child's meetings and contacts with the separated parent ; European Court of Human Rights)

Sažetak
Autorica u radu analizira četiri presude Europskog suda za ljudska prava u kojima se odlučuje o susretima i druženjima djeteta s odvojenim roditeljem. U glavnini slučajeva Sud je zauzeo stajalište da je povrijeđeno pravo na poštovanje obiteljskog života (čl. 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda). Autorica preispituje argumente koje Europski sud iznosi a propos poimanja obiteljskog života i opravdanosti miješanja u obiteljski život s naglaskom na pitanjima pristupa roditelja djetetu i kontakata djeteta s odvojenim roditeljem (tj. je li miješanje učinjeno u suglasnosti s nacionalnim zakonima, ima li ono legitimni cilj i je li nužno u demokratskom društvu). U svezi s tim, preispituje jesu li brak i kohabitacija uopće nužni za uživanje prava na poštovanje obiteljskog života te, posljedično, kakav je položaj djece koja su plod takvih zajednica glede susreta i druženja. Analizirajući argumentaciju Europskog suda u tim odlukama, autorica upućuje i na poredbenopravna rješenja koja se tiču roditeljske skrbi te na prava na susrete i druženja djeteta s odvojenim roditeljem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekti:
0018003

Ustanove:
Pravni fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Dijana Jakovac-Lozić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Jakovac-Lozić, Dijana
Susreti i druženja djeteta s odvojenim roditeljem u presudama Europskog suda za ljudska prava // Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 55 (2005), 3-4; 869-925 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Jakovac-Lozić, D. (2005) Susreti i druženja djeteta s odvojenim roditeljem u presudama Europskog suda za ljudska prava. Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, 55 (3-4), 869-925.
@article{article, author = {Jakovac-Lozi\'{c}, Dijana}, year = {2005}, pages = {869-925}, keywords = {obiteljski \v{z}ivot, susreti i dru\v{z}enja djeteta s odvojenim roditeljem, Europski sud za ljudska prava}, journal = {Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu}, volume = {55}, number = {3-4}, issn = {0350-2058}, title = {Susreti i dru\v{z}enja djeteta s odvojenim roditeljem u presudama Europskog suda za ljudska prava}, keyword = {obiteljski \v{z}ivot, susreti i dru\v{z}enja djeteta s odvojenim roditeljem, Europski sud za ljudska prava} }
@article{article, author = {Jakovac-Lozi\'{c}, Dijana}, year = {2005}, pages = {869-925}, keywords = {family life, child's meetings and contacts with the separated parent, European Court of Human Rights}, journal = {Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu}, volume = {55}, number = {3-4}, issn = {0350-2058}, title = {Children's Meetings and Contacts With Separated Parents in the Judgments of the European Court of Human Rights}, keyword = {family life, child's meetings and contacts with the separated parent, European Court of Human Rights} }

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Social Services Abstracts
  • Sociological Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts
  • Index to foreign legal periodicals
  • Drant - Droits Antiques
  • Kriminologija in kazensko pravosodje - CRIM
  • PAIS International Database
  • Russian Academy of Sciences Bibliographies - RAS

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font