Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Strategija razvoja informacijskog sustava Hrvatskih šuma d.o.o. (CROSBI ID 756467)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Kalpić, Damir ; Fertalj, Krešimir ; Vuković, Dragutin ; Bart, Saša Strategija razvoja informacijskog sustava Hrvatskih šuma d.o.o. // Da. 2005.

Podaci o odgovornosti

Kalpić, Damir ; Fertalj, Krešimir ; Vuković, Dragutin ; Bart, Saša

hrvatski

Strategija razvoja informacijskog sustava Hrvatskih šuma d.o.o.

Hrvatske šume d.o.o., u daljnjem tekstu HŠ, angažirale su nas kao konzultante u izradi strategije informatizacije, a prema naputku prethodne studije koju je izradila konzultantska kuća Deloitte. U cijeloj strategiji vodili smo se premisama do kojih smo došli ubrzo nakon upoznavanja stanja u HŠ: • Gotovo programsko rješenje koje bi odgovaralo potrebama HŠ ne postoji, • Vlastita informatika pokazala je svoju vrijednost izradivši aplikacije s kojima su korisnici zadovoljni, • HŠ kao poduzeće koje puni proračun ima dovoljno slobode djelovanja da može aktivno i primjereno stimulirati vlastite djelatnike. Temeljem rečenoga zasnovali smo strategiju informatizacije prvenstveno na vlastitom razvoju kućne informatike. Zbog kadrovske strukture koja u trenutnom sastavu Informatike nije idealna za tako veliki i složeni pothvat, naglasak je dan na stimulaciji i privlačenju, te edukaciji potencijalno sposobnih kadrova u taj odjel. Uz nešto stručne pomoći izvana, smatramo da je moguće postići zadovoljavajuće rješenje. Ukoliko taj pothvat uspije, nova verzija informacijskog sustava moći će se izraditi u razumnom roku i uz prihvatljive troškove i predstavljat će određeno bogatstvo HŠ, koje čak može postati izvoznim proizvodom. Ako se ne uspije prikupiti dovoljno brojna i kvalitetna informatička ekipa, nužno će biti angažirati neku informatičku firmu za ispomoć u razvoju. Organizacijski i motivacijski politika HŠ bi trebala ostati sličnom kao da se radi o vlastitim djelatnicima. U ovom drugom slučaju bi razina upravljanja, odnosno vladanja vlastitom informatikom u HŠ dugoročno bila niža i zbog toga ovu varijantu kao manje povoljnu predlažemo tek kao rezervnu.

šumarstvo; informatizacija

nije evidentirano

engleski

Strategy for information system development in Croatian Forestry

nije evidentirano

forestry; computerisation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Da

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Računarstvo