Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativni učinak propolisa in vivo (CROSBI ID 509362)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jasprica, Ivona ; Mornar, Ana ; Debeljak, Željko ; Smolčić-Bubalo, Asja ; Medić-Šarić, Marica ; Mayer, Ljiljana ; Romić, Željko ; Sobočanec, Sandra ; Balog, Tihomir ; Marotti, Tatjana Antioksidativni učinak propolisa in vivo // Treći hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.). Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005. str. 189-189

Podaci o odgovornosti

Jasprica, Ivona ; Mornar, Ana ; Debeljak, Željko ; Smolčić-Bubalo, Asja ; Medić-Šarić, Marica ; Mayer, Ljiljana ; Romić, Željko ; Sobočanec, Sandra ; Balog, Tihomir ; Marotti, Tatjana

hrvatski

Antioksidativni učinak propolisa in vivo

Slobodni radikali su vrlo reaktivni kemijski spojevi s nesparenim elektronom u vanjskoj ljusci. Sudjeluju u razvoju niza bolesti, a jedan od najčešće istraživanih štetnih učinaka je oštećenje biomembrana. Danas je poznato niz antioksidansa koji se upotrebljavaju u prevenciji bolesti, no podaci o učinkovitosti su još uvijek kontradiktorni. Flavonoidi pripadaju porodici biljnih antioksidansa, čija je popularnost porasla unazad posljednjih par desetljeća. Ubikvitarni su u biljnom kraljevstvu i ne mogu se sintetizirati u ljudskom organizmu. Antioksidativni potencijal ove skupine spojeva čini ih zanimljivima za in vivo istraživanja. Jedan od poznatih izvora flavonoida je propolis – produkt pčelinje zajednice kojem se uz antioksidativno, pripisuju i drugi fiziološki učinci. Cilj našeg istraživanja bio je ispitati da li svakodnevno uzimanje propolisa tijekom 30 dana ima utjecaja na lipidnu peroksidaciju u ljudskom organizmu. U studiji je dobrovoljno sudjelovalo 47 ispitanika (muškaraca i žena) u dobi od 20 do 30 godina, podijeljenih u kontrolnu i test skupinu. Odabranim kriterijima uključivanja i isključivanja iz studije oponašala se prosječna populacija. Tijekom studije bilo je zabranjeno uzimanje dijetetskih suplemenata i lijekova, te je ograničeno uzimanje hrane bogate flavonoidima. Analiza lipidnih peroksida provedena je TBARS metodom. Uzorci krvi uzimani su u svakih 14 dana tijekom trajanja studije (ukupno 60 dana). U prvih 30 dana uzorci su uzeti 2 puta kako bi se odredila bazna linija lipidnih peroksida dobrovoljaca i zatim 2 puta tijekom slijedećih 30 dana (period primjene propolisa). Za ispitivanje je korišten preparat propolisa deklariranog sastava EPID BUSTINE (ekstrakt propolisa u prahu, proizvođač Specchiasol, Busolengo – Verona, Italija). Dobrovoljci u test skupini uzimali su 1 dozu propolisa tri puta dnevno (jedna doza sadrži 16, 25 mg flavonoida, što dnevno iznosi 48, 75 mg). Rezultati ANOVA-e združenih skupina pokazuju statistički značajan pad (p = 0, 05) koncentracije lipidnih peroksida nakon četverotjedne primjene preparata propolisa.

propolis; flavonoidi; antioksidativni učinak

nije evidentirano

engleski

Antioxidative effect of propolis in vivo

nije evidentirano

propolis; flavonoids; antioxidative effect

nije evidentirano

Podaci o prilogu

189-189.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zorc, Branka

Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem (3 ; 2005)

poster

27.04.2005-30.04.2005

Cavtat, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Farmacija