Žitarica s agrarne margine: kukuruz: "formenton" / "grano turco" ili "trukinja" u Istri od 17. do početka 19. stoljeća (CROSBI ID 31250)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Bertoša, Miroslav
hrvatski
Žitarica s agrarne margine: kukuruz: "formenton" / "grano turco" ili "trukinja" u Istri od 17. do početka 19. stoljeća
U ovome se kratkom prilogu donosi nekoliko povijesnih podataka o pojavi kukuruza u Istri. Istarski prostor, podijeljen između Mletačke Republike (većim) i Kuće Austrije (manjim) dijelom, u oba je područja prihvatio kukuruz (biljku pristiglu u Europu nakon velikih zemljopisnih otkrića) relativno kasno (u 17. stoljeću). No, u sjevernojadranskome je području kukuruz tek od 70-ih i 80-ih godina 18. stoljeća postao ne samo važnim prehrambenim artiklom (mitska "polenta" / "palenta"), već i proizvodom za koji se plaćao državni porez. U arhivskim se vrelima kukuruz najčešće naziva "formenton" / "grano turco" (kasnije "mais"), dok se u uporabnom govoru hrvatskoga žiteljstva rabi ime "trukinja" (nastalo metatezom od "turkinja" = "tursko zrno"). Za povijest kukuruza u Istri napose je važno dosad neiskorišteno izvješće "Rapport sur la culture du Maii dans la Province de l'Istrie" intendanta Pokrajine Istre baruna Angela Calafatija iz godine 1813.
Kukuruz, Istra, 17.-19. stoljeće
nije evidentirano
engleski
A Cereal from the Agrarian Margin: Corn: "formenton" / "grano turco" or "trukinja" in Istria from the 17th to the Beginning of the 19th Century
nije evidentirano
Corn, Istria, 17th-19th century
nije evidentirano
Podaci o prilogu
145-155-x.
objavljeno
Podaci o knjizi
Zbornik Mire Kolar Dimitrijević
Agičić, Damir
Zagreb: FF Press
2003.
953-175-200-1