Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 207437

Glas s polipom šest godina nakon fonokirurškog zahvata


Štajner Katušić, Smiljana; Horga, Damir; Vrban Zrinski, Karolina
Glas s polipom šest godina nakon fonokirurškog zahvata // 3. kongres logopeda Hrvatske. Razvoj i nove perspektive u jezičnoj i govornoj terapiji i dijagnostici. / Hercigonja Salamoni, Darija ; Blaži, Draženka (ur.).
Dubrovnik: Hrvatsko logopedsko društvo i Odsjek za logopediju ERF-a, 2005. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Glas s polipom šest godina nakon fonokirurškog zahvata
(The Voice with the Polyp Six Years after Phonosurgery)

Autori
Štajner Katušić, Smiljana ; Horga, Damir ; Vrban Zrinski, Karolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. kongres logopeda Hrvatske. Razvoj i nove perspektive u jezičnoj i govornoj terapiji i dijagnostici. / Hercigonja Salamoni, Darija ; Blaži, Draženka - Dubrovnik : Hrvatsko logopedsko društvo i Odsjek za logopediju ERF-a, 2005

Skup
3. kongres logopeda Hrvatske. Razvoj i nove perspektive u jezičnoj i govornoj terapiji i dijagnostici.

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 28.9.-1.10. 2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Polip glasiljki; kvaliteta glasa; fonokirurgija
(Vocal fold polyp; voice quality; phonosurgery)

Sažetak
Ponavljane trauma glasiljki zbog pogrešne ili pretjerane uporabe glasa često dovode do razvoja nodula, polipa ili cista. Kod nodula i polipa neprirodno se odlaže fibronektin u površinskom sloju lamine proprije. Membrannozna zona hvatišta iznad mukoze kod nodula se zadebljava a kod polipa stanjuje. Cilj je ovog istraživanja bio izmjeriti akustičke parametre, perceptivno procijeniti kvalitetu glasa i dobiti pacijentovu samoprocjenu vlastitog glasa prije operacije i šest godina nakon odstranjivanja polipa glasiljki. Ispitanici su bili 10 muških pacijenata koji su se javili u fonijatrijsku kliniku zbog promuklosti. Svima je dijagnosticiran polip jedne glasiljke. Operacija je izvedena klasičnim fonokirurškim zahvatom u skladu s principima suvremene fonokirurgije s ciljem da se maksimlano sačuva fonatorna funkcija glasiljki. Glas ispitanika je snimljen u studijskim uvjetima u tri vremenske točke: prije operacije, mjesec dana i šest godina nakon operacije. Ispitanici su pročitali kratku priču i produženo fonirali glasnik /a/. Izmjerene su sljedeće varijable: kliničke (udaljenost polipa od prednje komisure, širina hvatišta i veličina polipa), akustičke (Fo, jitter, shimmer, odnos harmoničkog i neharmoničkog zvuka, indeks turbulencije glasa, stupanj prekida zvučučnosti i dugotrajni prosječni spektar). Akustičke su varijable izmjerene pomoću MDVP programa a procjena kvalitete glasa učinjena je pomoću GRBAS skale i upitnika za samoprocjenu kvalitete glasa koji su ispunili ispitanici. Značajnost razlika prosječnih vrijednosti promatranih varijabli učinjena je t-testom. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje promatranih varijabli i bolju brigu o higijeni vlastitog glasu nakon operacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0130421

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb