Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 207247

Polemika između Frane Petrića i Teodora Angeluccija


Girardi-Karšulin, Mihaela
Polemika između Frane Petrića i Teodora Angeluccija // Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 30 (2004), 1-2; 103-117 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Polemika između Frane Petrića i Teodora Angeluccija
(The Polemics between Frane Petrić and Theodoro Angelucci)

Autori
Girardi-Karšulin, Mihaela

Izvornik
Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine (0350-2791) 30 (2004), 1-2; 103-117

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Predmet Metafizike; biće kao biće; Petrić; Teodor Angelucci
(Subject of Metaphysics; being as being; Franciscus Patricius; Theodoro Angelucci)

Sažetak
U radu je izložena polemika između Frane Petrića i Teodora Angeluccija oko tumačenja Aristotelove Metafizike. Petrić drži da je Aristotelova i peripatetička metafizika kao znanost koja polazi od bića u kretanju i dopire do spoznaje o prvom nepokretnom pokretaču nemoguća. Taj stav temelji Petrić na shvaćanju bića kao bića kao onog najopćenitijeg koje je predmet metafizike. Metafizika kao znanost o onom najopćenitijem ne može biti istovremeno i znanost o onom najposebnijem i najuzvišenijem, o prvom pokretaču ili Bogu. Angelucci naprotiv tvrdi da je Petrićev pojam bića kao bića besmislen i da nije predmet metafizike. Biće kao biće koje je predmet kako Fizike, tako i Metafizike nije najopćenitiji pojam bića, nego je bitak bića. Metafizika i Fizika ne razlikuju se s obzirom na predmet, koji imaju isti, nego s obzirom na stupanj refleksije. Fizika kao spoznaja o prirodnom biću nužno ukazuje na ono iznad sebe, transcendira sebe u metafiziku. Metafizika pak nema kao predmet Boga i odvojene supstancije, nego prirodno biće u relaciji prema njegovom uzroku, Bogu i prirodnim supstancijama. Na kraju se ukazuje na neke suvremene paralele koje upućuju na paradigmatičnost Petrićeve i Angeluccijeve polemike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0191006

Ustanove
Institut za filozofiju, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mihaela Girardi-Karšulin, (20353)

Citiraj ovu publikaciju

Girardi-Karšulin, Mihaela
Polemika između Frane Petrića i Teodora Angeluccija // Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 30 (2004), 1-2; 103-117 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Girardi-Karšulin, M. (2004) Polemika između Frane Petrića i Teodora Angeluccija. Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine, 30 (1-2), 103-117.
@article{article, author = {Girardi-Kar\v{s}ulin, M.}, year = {2004}, pages = {103-117}, keywords = {subject of Metaphysics, being as being, Franciscus Patricius, Theodoro Angelucci}, journal = {Prilozi za istra\v{z}ivanje hrvatske filozofske ba\v{s}tine}, volume = {30}, number = {1-2}, issn = {0350-2791}, title = {The Polemics between Frane Petri\'{c} and Theodoro Angelucci}, keyword = {subject of Metaphysics, being as being, Franciscus Patricius, Theodoro Angelucci} }