Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rast pura i modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u prsnom mišićnom tkivu (CROSBI ID 341849)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Škrtić, Zoran Rast pura i modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u prsnom mišićnom tkivu / Kralik, Gordana (mentor); Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Škrtić, Zoran

Kralik, Gordana

hrvatski

Rast pura i modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u prsnom mišićnom tkivu

U disertaciji Rast pura i modificiranje sadržaja omega-3 masnih kiselina u prsnom mišićnom tkivu istražena je specifičnost rasta muških i ženskih tovnih pura te mogućnost mijenjanja profila masnih kiselina u mastima prsnog mišića dodavanjem različitih izvora masti u završne smjese za tov pura. Rast pura utvrđen je na 30 muških i 30 ženskih purića tijekom čitavog razdoblja tova (1.-133.dan). Modificiranje sadržaja masnih kiselina u mišićima prsa istraženo je na 180 pura tijekom 105.-133. dana tova. Pure su slučajnim izborom podijeljene u šest skupina (po 30 pura u svakoj skupini). Smjese za pure sadržavale su 3% komercijalnog pripravka (Bergafat), 3% pripravka Pronova Biocare Epax 3000 TG, 3% repičinog ulja (1., 2. i 3.skupina) i kombinacije navedenih ulja u jednakim omjerima (4., 5. i 6.skupina). Završna težina purana bila je za 34, 63% veća od pura (14811± ; 906 g : 11005± ; 993 g). Razlike u završnim težinama između spolova, kao i u težinama tijekom čitavog razdoblja tova bile su statistički vrlo visoko značajne (P<0, 001). Prosječni apsolutni i relativni (stope rasta) prirasti purana odnosno pura bili su 776 g i 12, 45% odnosno 567 g i 12, 11%. Purani su prosječno konzumirali 1912 g, a pure 1571 g tjedno. Konverzija hrane purana bila je 2, 46, a ženskih 2, 73 g/g prirasta. Različita ulja u obrocima za tovne pure (105.-133. dan) nisu statistički značajno utjecala na razlike u završnim težinama (P>0, 05). Završne težine bile su od 11411 g (1. skupina, 3% pripravka BF) do 11864 g (3. skupina, 3% repičina ulja). Tjedni prirasti (g), konzumacija hrane (g) i konverzija (g hrane/g prirasta) u istraživanom razdoblju nisu se razlikovali po skupinama pura. Udjeli osnovnih dijelova trupa (%) po skupinama pura bili su statistički značajni (P=0, 053, trbušna mast), vrlo značajni (P<0, 01, krila) i vrlo visoko značajni (P≤ 0, 001, zabataci, leđa, krilni bataci i vratovi). Primjena različitih ulja i njihovih kombinacija u obrocima za tovne pure nije imala utjecaja na najvažnija tehnološka svojstva kakvoće mišića prsa. Razlike u prosječnim vrijednostima pH1, pH2, L*, a* i b* bile su slučajne (P=0, 443 ; P=0, 236 ; P=0, 086: P=0, 557 i P=0, 442). Analizom kemijskog sastava mišića prsa utvrđene su statistički značajne razlike u sadržaju masti (P<0, 001) po skupinama pure. Najviši udio masti u mišićima prsa utvrđen je za 1. i 3.skupinu (1, 97% i 1, 93%). Između skupina 1. i 2., 1. i 4., 1. i 5., 1. i 6., 2. i 3. te 3. i 4. razlike u sadržaju masti bile vrlo visoko značajne (P<0, 001). Nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05) u sadržaju vode, bjelančevina i pepela između različitih skupina pura. Skupine pura (2., 4. i 5.) hranjene s dodatkom pripravka Pronove imale su viši udio eikozapentaenske+dokozaheksaenske kiseline (EPA+DHA, 3, 96%, 3, 28% i 3, 11%) i ukupnih omega-3 kiselina (7, 34%, 6, 89% i 6, 43%) u mastima mišića u odnosu na skupine pura (1., 3. i 6.) koje su hranjene obrocima bez pripravka Pronove (1, 10%, 1, 66% i 1, 35% EPA+DHA te 4, 34%, 5, 19% i 4, 67% omega-3 kiselina). Najpovoljniji omjer omega-6:omega-3 kiselina utvrđen je u mastima mišićima druge skupine pura (4, 77%), zatim 4. i 5. (5, 11% i 5, 53%) te 3., 6. i 1. skupine (6, 82%, 7, 68% i 8, 05%). Utjecaj tretmana na sadržaj EPA+DHA kao i ukupne omega-3 kiseline te omjere masnih kiselina bio je statistički vrlo visoko značajan (P<0, 001). Dodavanjem pripravka Pronove u obroke za pure statistički vrlo visoko značajno (P<0, 001) povećao se sadržaj EPA, DHA kao i ukupnih omega-3 kiselina te snizio sadržaj ukupnih mononezasićenih kiselina (MUFA) u mastima mišića prsa. Obroci s pripravkom u odnosu na obroke bez Pronove vrlo značajno (P<0, 01) utjecali su i na sadržaj miristinske, oleinske te omjer zasićenih/nezasićenih kiselina (SFA/MUFA). Korištenjem Bergafata u obrocima za tovne pure u odnosu na obroke bez njega visoko značajno (P<0, 01) promijenjen je sadržaj EPA, ukupnih omega-3 i omjer omega-6/omega-3 odnosno značajno (P<0, 05) udio stearinske, oleinske, DHA te omjer SFA/MUFA. Repičino ulje u obrocima za tovne pure u odnosu na obroke bez tog ulja statistički visoko značajno (P<0, 01) djeluje na sadržaj arahidonske kiseline (AA), EPA i ukupnih omega-3 kiselina kao i statistički značajno (P<0, 05) na udio DHA i omjer omega- 6/omega-3 kiselina u ukupnim masnim kiselinama u mastima mišića prsa. Visoki i pozitivni koeficijenti korelacije utvrđeni su između sadržaja miristinske (r=0, 928), palmitinske (r=0, 910), EPA (r=0, 992), DHA (r=0, 950), ukupnih omega-3 kiselina (r=0, 983) te omjera omega-6:omega-3 kiselina (r=0, 987) u hrani i mastima mišića prsa kod pura. Utjecaj različitih ulja i njihovih kombinacija na sadržaj kolesterola (mg/100g) u mišićima prsa bio je statistički vrlo visoko značajan (P<0, 001). Najniži udio kolesterola utvrđen je u mišićima pura 2.skupine (18, 04 mg/100 g), zatim kod 1., 6. i 5. skupine (21, 74, 24, 80 i 27, 79 mg/100g) te kod 3. i 4. skupine 41, 00 i 44, 37 mg/100g). Pripravak Pronova u obrocima za tovne pure (3%), u kombinaciji s Bergafatom (1.5:1, 5%) i repičinim uljem (1, 5:1, 5%) najpovoljnije je djelovao na sadržaj visokonezasićenih masnih kiselina (EPA+DHA), ukupnih omega-3 masnih kiselina, omjer omega- 6:omega-3 kiselina te na sadržaj kolesterola u mastima mišića prsa teškog hibrida Nicholas 700.

pure ; tov ; kakvoća prsnog mišića ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; EPA ; DHA

nije evidentirano

engleski

Turkey growth and modification of omega-3 fatty acids content in pectoral muscle tissue

nije evidentirano

turkeys ; fattening ; pectoral muscle tissue quality ; PUFA n-3 ; PUFA n-6 ; EPA ; DHA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

106

10.05.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)