Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom (CROSBI ID 82070)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom // Poljoprivreda (Osijek), 4 (1998), 1; 59-66

Podaci o odgovornosti

Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg

hrvatski

HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom

Bjelančevine 11 OS kultivara pšenice razdvojene su SDS-PAGE elektroforezom na HMW subjedinice glutenina, a pekarska kakvoća ispitana je probnim pečenjem. Na temelju ranije ustanovljenih odnosa između pojedinih subjedinica i parametara pekarske kakvoće Glu-1 bodovi kakvoće su izračunati za svaki kultivar. Pozitivna korelacija nađena je između Glu-1 bodova kakvoće i vanjskog izgleda i ukupnih ponderiranih bodova. Senzorskom procjenom kruh proizveden od brašna kultivara Ana i Demetra svrstan je u izvrsnu kategoriju kakvoće. Ovi kultivari posjeduju HMW subjedinice glutenina Glu-B1 7+9 i Glu-D1 5+10, koje su odgovorne za visoku pekarsku kakvoću. Kruh ostalih kultivara prema senzorskoj procjeni pripada u dobru i srednju kategoriju kakvoće, a ti kultivari imali su HMW subjedinice glutenina Glu-B1 7+8 i 7+9 te Glu-D1 2+12 odgovorne za nižu pekarsku kakvoću.

kultivar ; pšenica ; bjelančevine ; elektroforeza ; pekarska kakvoća

nije evidentirano

engleski

The HMW Glutenin Subunit Composition of OS Wheat Cultivars and their Relationship with Bread-Making Quality

nije evidentirano

OS wheat cultivars ; electrophoresis ; quality parameters ; correlation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4 (1)

1998.

59-66

objavljeno

1330-7142

1848-8080

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)