HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom (CROSBI ID 82070)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg
hrvatski
HMW subjedinice glutenina OS kultivara pšenice i njihova veza s pekarskom kakvoćom
Bjelančevine 11 OS kultivara pšenice razdvojene su SDS-PAGE elektroforezom na HMW subjedinice glutenina, a pekarska kakvoća ispitana je probnim pečenjem. Na temelju ranije ustanovljenih odnosa između pojedinih subjedinica i parametara pekarske kakvoće Glu-1 bodovi kakvoće su izračunati za svaki kultivar. Pozitivna korelacija nađena je između Glu-1 bodova kakvoće i vanjskog izgleda i ukupnih ponderiranih bodova. Senzorskom procjenom kruh proizveden od brašna kultivara Ana i Demetra svrstan je u izvrsnu kategoriju kakvoće. Ovi kultivari posjeduju HMW subjedinice glutenina Glu-B1 7+9 i Glu-D1 5+10, koje su odgovorne za visoku pekarsku kakvoću. Kruh ostalih kultivara prema senzorskoj procjeni pripada u dobru i srednju kategoriju kakvoće, a ti kultivari imali su HMW subjedinice glutenina Glu-B1 7+8 i 7+9 te Glu-D1 2+12 odgovorne za nižu pekarsku kakvoću.
kultivar ; pšenica ; bjelančevine ; elektroforeza ; pekarska kakvoća
nije evidentirano
engleski
The HMW Glutenin Subunit Composition of OS Wheat Cultivars and their Relationship with Bread-Making Quality
nije evidentirano
OS wheat cultivars ; electrophoresis ; quality parameters ; correlation
nije evidentirano