Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

In-situ izolacija L-jabučne kiseline (CROSBI ID 341761)

Ocjenski rad | diplomski rad

Žabčić, Jurana In-situ izolacija L-jabučne kiseline / Vasić-Rački, Đurđa (mentor); Zelić, Bruno (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2005

Podaci o odgovornosti

Žabčić, Jurana

Vasić-Rački, Đurđa

Zelić, Bruno

hrvatski

In-situ izolacija L-jabučne kiseline

L-jabučna kiselina se upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, ali je i učinkovita u medicini, pogotovo u liječenu bolesti jetre, hiperamonemije, i u infuzijskim otopinama s aminokiselinama. Bitna je za stanične procese, a nalazi se u svim živim bićima. U ovome je radu provedena biokonverzija fumarne u L-jabučnu kiselinu s cijelim nerastućim stanicama pekaskog kvasca. Korišten je pekarski kvasac jer je jeftin i lako dostupan, a i izvor je enzima fumaraze koji je biokatalizator u navedenoj biokonverziji. Radi smanjenja otpora prijenosu tvari i perforiranja stanične stjenke korišten je detergent za permeabilizaciju. Biokonverzija je provedena u protočno kotlastom reaktoru s povratnim tokom biomase da bi se dobilo veće iskorištenje u procesu. Za izolaciju L-jabučne kiseline, nakon provedene biokonverzije, korišteni su separacijski procesi i koncentriranje pomoću elektrodijalize i kristalizacije.

L-jabučna kiselina; fumarna kiselina; pekarski kvasac; elektrodijaliza; kristalizacija

nije evidentirano

engleski

In-situ L-malic acid isolation

nije evidentirano

L-malic acid; fumaric acid; baker's yeast; electrodialysis; crystallization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

30.09.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija