In-situ izolacija L-jabučne kiseline (CROSBI ID 341761)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žabčić, Jurana
Vasić-Rački, Đurđa
Zelić, Bruno
hrvatski
In-situ izolacija L-jabučne kiseline
L-jabučna kiselina se upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, ali je i učinkovita u medicini, pogotovo u liječenu bolesti jetre, hiperamonemije, i u infuzijskim otopinama s aminokiselinama. Bitna je za stanične procese, a nalazi se u svim živim bićima. U ovome je radu provedena biokonverzija fumarne u L-jabučnu kiselinu s cijelim nerastućim stanicama pekaskog kvasca. Korišten je pekarski kvasac jer je jeftin i lako dostupan, a i izvor je enzima fumaraze koji je biokatalizator u navedenoj biokonverziji. Radi smanjenja otpora prijenosu tvari i perforiranja stanične stjenke korišten je detergent za permeabilizaciju. Biokonverzija je provedena u protočno kotlastom reaktoru s povratnim tokom biomase da bi se dobilo veće iskorištenje u procesu. Za izolaciju L-jabučne kiseline, nakon provedene biokonverzije, korišteni su separacijski procesi i koncentriranje pomoću elektrodijalize i kristalizacije.
L-jabučna kiselina; fumarna kiselina; pekarski kvasac; elektrodijaliza; kristalizacija
nije evidentirano
engleski
In-situ L-malic acid isolation
nije evidentirano
L-malic acid; fumaric acid; baker's yeast; electrodialysis; crystallization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
30.09.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb