Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 204820

RUKOVANJE PRIPRAVCIMA CITOTOKSIČNIH LIJEKOVA U MEDICINSKIM USTANOVAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ – GENOTOKSIČNI UČINCI I RIZICI PROFESIONALNE IZLOŽENOSTI


Kopjar, Nevenka; Pavlica, Vesna
RUKOVANJE PRIPRAVCIMA CITOTOKSIČNIH LIJEKOVA U MEDICINSKIM USTANOVAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ – GENOTOKSIČNI UČINCI I RIZICI PROFESIONALNE IZLOŽENOSTI // Knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.).
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
RUKOVANJE PRIPRAVCIMA CITOTOKSIČNIH LIJEKOVA U MEDICINSKIM USTANOVAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ – GENOTOKSIČNI UČINCI I RIZICI PROFESIONALNE IZLOŽENOSTI
(HANDLING OF CYTOTOXIC DRUGS IN CROATIAN MEDICAL INSTITUTIONS – GENOTOXIC EFFECTS AND RISKS OF OCCUPATIONAL EXPOSURE)

Autori
Kopjar, Nevenka ; Pavlica, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / Zorc, Branka - Zagreb : Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005

Skup
Treći hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 27-30.04.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Citotoksični lijekovi; profesionalna izloženost; rizik
(Cytotoxic drugs; occupational exposure; risk)

Sažetak
Rukovanje, priprava i aplikacija citotoksičnih lijekova u našim su medicinskim ustanovama još uvijek u domeni rada medicinskih sestara. Pored osoblja koje svakodnevno priprema i aplicira antineoplastične lijekove, malim dozama ovih agenasa profesionalno su izložene i osobe koje sudjeluju u njezi bolesnika koji primaju kemoterapiju ili pak dolaze u kontakt s tjelesnim tekućinama bolesnika, te osoblje koje zbrinjava citotoksični otpad. S obzirom na dokazana mutagena, karcinogena i teratogena svojstva, profesionalna izloženost antineoplastičnim lijekovima povezana je s brojnim zdravstvenim rizicima. Genotoksična oštećenja u limfocitima periferne krvi izloženog medicinskog osoblja mogu se procjenjivati primjenom različitih biomarkera koji ukazuju na razinu individualne izloženosti. U našoj državi citogenetički nadzor profesionalno izloženog osoblja provodi se primjenom analize izmjena sestrinskih kromatida. S obzirom na nepostojanje jednoznačne zakonske regulative, provođenje ove pretrage nije obvezno. Do sada provedene analize na uzorcima krvi medicinskog osoblja zaposlenog u različitim ustanovama diljem Hrvatske pokazuju da razina citogenetičkih oštećenja u izložene populacije u velikoj mjeri ovisi o radnim navikama te pridržavanju mjera osobne zaštite pri radu. U svrhu smanjenja negativnih posljedica izloženosti, potrebno je uvođenje centralizirane priprave citotoksičnih lijekova koju bi provodili za to obučeni farmaceuti, stalna kontrola i trajna edukacija, a važno je i uključivanje citogenetičkog nadzora u redovite zdravstvene preglede izloženog osoblja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0022019

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb