Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Svojstva radikal-aniona i radikal-kationa flavonoida (CROSBI ID 341717)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Kazazić, Snježana Svojstva radikal-aniona i radikal-kationa flavonoida / Klasinc, Leo (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2005

Podaci o odgovornosti

Kazazić, Snježana

Klasinc, Leo

hrvatski

Svojstva radikal-aniona i radikal-kationa flavonoida

U ovom radu istraživani su radikali iz 3 grupe flavonoida: flavona (apigenin i luteolin), flavonola (kempferol, kvercetin i miricetin) te flavanona (naringenin) kao i polifenolnih spojeva (propil galat, hamamelitanin, eugenol, izo- eugenol, kurkumin, 5, 5'-dimetoksikurkumin, siringični alkohol, vanilinska, ferulična, siringična i sinapinska kiselina). DFT računi izotropnih konstanti sprege za fenoksi radikale s produženim pobočnim lancima bili su ograničeni na asignaciju točnih vrijednosti za vodikove atome koji se nalaze u tim strukturama. DFT B3LYP metodom izračunata je elektronska struktura radikala, energije disocijacije veze i energije ionizacije flavonoida, a dobivena raspodjela spinske gustoće radikala pokazuje u velikoj mjeri lokalizaciju radikalnog mjesta na kisiku u položaju 4', a spina nesparenog elektrona pretežno u prstenu B. Također, delokalizacija je veća kod radikala flavonoida s višim stupnjem konjugacije. Važni parametri koji određuju kojim će mehanizmom flavonoid "uhvatiti" slobodni radikal jesu energija disocijacije O-H veze flavonoida za mehanizam prijenosa vodika i energija ionizacije flavonoida za mehanizam prijenosa elektrona. Energija disocijacije O-H veze za istraživane flavonoide pokazuje da je važan faktor u dobrom antioksidacijskom djelovanju kateholna struktura, a 2, 3-dvostruka veza ga poboljšava. Trend izračunatih energije ionizacije se nešto razlikuje od onog energija disocijacije veze. Pretpostavlja se da je sposobnost flavonoida da doniraju elektron povezana s delokalizacijom elektrona preko cijele molekule. Spojevi koji imaju viši stupanj π -delokalizacije, npr. kvercetin i kempferol, su najaktivniji u davanju elektrona. Za antioksidacijska i antiradikalna svojstva flavonoida jedan od važnih faktora je i sposobnost njihovog vezanja iona željeza i bakra, fiziološki najznačajnijih propagatora nepoželjnih reakcija u organizmima. Spektrometrijom masa ionsko ciklotronske rezonancije uz Fourierovu transformaciju (FTICR) proučavana je sposobnost apigenina, luteolina, kempferola, kvercetina, miricetina i naringenina da u plinskom stanju vežu ione Fe+ i Cu+ praćenjem stvaranja njihovih kompleksa kao i općenito reaktivnost istraživanih flavonoida s kationima metala. Pokazano je da konačni produkti sadržavaju dvije molekule flavonoida vezane na metalni centar. Također je opaženo da u reakcijama s ionima metala dolazi do oksidacije molekule flavonoida, što upućuje na to da istodobna redukcija metalnog iona može imati antioksidacijski utjecaj jer snižava oksidacijsko stanje metalnog iona.

radikal-anion ; radikal-kation ; flavonoid ; polifenoli ; DFT ; ioni metala ; FTICRMS

nije evidentirano

engleski

Investigation of flavonoid radical-anions and radical-cations

nije evidentirano

radical-anion ; radical-cation ; flavonoid ; polyphenols ; DFT ; metal ions ; FTICRMS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

109

14.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija