Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 204414

Natpis vojvode Masna iz Donje Drežnice


Šimić, Marinka
Natpis vojvode Masna iz Donje Drežnice // Motrišta, 1 (2005), 1; 30-43 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Natpis vojvode Masna iz Donje Drežnice
(Inscription of the duke Mastan from Donja Drežnica)

Autori
Šimić, Marinka

Izvornik
Motrišta (1512-5475) 1 (2005), 1; 30-43

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Hrvatska ćirilica - bosančica; Mastan; Drežnica
(Croatian cyrillic-Bosnian cyrillic script; Mastan; Drežnica)

Sažetak
Drežnički je natpis uklesan u živoj stijeni u Donjoj Drežnici. Pisan je hrvatskim jezikom, s elementima crkvenoslavenskog, i hrvatskim pismom - bosančicom - sredinom 14. stoljeća. Sadržajno Drežnički natpis nas informira da je tu, u Drežnici, sagrađen dvor velikaša Masnovića: vojvode Masna i njegovih sinova Radoslava i Miroslava u vrijeme ugarskog kralja Loiša (Ludovika) i bosanskog bana Tvrtka. To je gotovo jedini natpis pisan bosančicom koji se odnosi na gradnju nekog dvora. Ostali su natpisi većinom na grobovima (stećcima) i tek vrlo mali broj na crkvama. Osobitos je Drežničkog natpisa i to da se izdvaja i svojom veličinom, tj. ukupnim brojem riječi. Jedino Kočerinska ploča (Natpis Vignja Miloševića) ima dulji tekst. Po jezičnim i grafijskim osobitostima i Drežnički natpis i Kočerinska ploča pripadaju istoj fazi u razvoju hrvatskog jezika i pisma, odnosno pisama. Zajedno s ostalim epigrafskim spomenicima ovog područja, a posebice Kočerinskim natpisom, Drežnički je natpis povezan s hrvatskom tradicijom, on korespondira s glagoljskim natpisima, s njima je povezan i u grafijskim i u jezičnim pojedinostima. Drežnički natpis ima iznimnu kulturno- povijesnu vrijednost, a važan je i u proučavanju jezika i pisma ovog kraja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0090001

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marinka Šimić, (112816)

Citiraj ovu publikaciju

Šimić, Marinka
Natpis vojvode Masna iz Donje Drežnice // Motrišta, 1 (2005), 1; 30-43 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Šimić, M. (2005) Natpis vojvode Masna iz Donje Drežnice. Motrišta, 1 (1), 30-43.
@article{article, author = {\v{S}imi\'{c}, M.}, year = {2005}, pages = {30-43}, keywords = {Croatian cyrillic-Bosnian cyrillic script, Mastan, Dre\v{z}nica}, journal = {Motri\v{s}ta}, volume = {1}, number = {1}, issn = {1512-5475}, title = {Inscription of the duke Mastan from Donja Dre\v{z}nica}, keyword = {Croatian cyrillic-Bosnian cyrillic script, Mastan, Dre\v{z}nica} }