Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povijesni problem određivanja geografske dužine (1.): Pojmovna nesuglasja (CROSBI ID 756321)

Druge vrste radova | popularni rad

Faričić, Josip Povijesni problem određivanja geografske dužine (1.): Pojmovna nesuglasja // http://www.geografija.hr/novosti.asp?id_novosti=714&id_projekta=0. 2005.

Podaci o odgovornosti

Faričić, Josip

hrvatski

Povijesni problem određivanja geografske dužine (1.): Pojmovna nesuglasja

Određivanje geografskog položaja na Zemlji temelji se na utvrđivanju vrijednosti geografske širine, geografske dužine i nadmorske visine ; Tijekom prošlosti najveći je problem bio precizno odrediti geografsku dužinu ; U članku koji slijedi (u dva nastavka) autor nastoji čitatelje upoznati s osnovnim problemima određivanja geografske dužine. Danas se u svakom trenutku na bilo kojoj točki na Zemljinoj površini jednostavno i precizno može odrediti geografski položaj s pomoću globalnoga položajnog sustava (GPS-a). Na malom zaslonu GPS prijemnika prikazuju se, uz ostalo, precizni podatci za geografsku širinu, geografsku dužinu i nadmorsku visinu. Suvremenom korisniku može se učiniti neobičnim postojanje problema određivanja geografskih koordinata, u ovom slučaju, geografske dužine. Kao i u mnogim drugim područjima ljudskoga djelovanja najnovija se znanstvena, odnosno tehnološka dostignuća – čijim se plodovima u svakodnevnom životu obilato koristimo a da o njima previše i ne razmišljamo – temelje na višestoljetnim pokušajima neumornih stvaralaca. Crtica o problemu određivanja geografske dužine, koja je podijeljena u dva nastavka, samo je mali dijelić velike priče o povijesnom razvoju spoznaja o Zemlji te primjeni tih spoznaja u različitim sferama gospodarskih i društvenih aktivnosti.

globus; kartografija

nije evidentirano

engleski

Historical problems of determining of latitude (1): Disagreement with terms

nije evidentirano

globe; cartography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

http://www.geografija.hr/novosti.asp?id_novosti=714&id_projekta=0

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geografija