Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uz svjetski dan vjerske slobode: Promišljanja geografa o religiji u Hrvatskoj (CROSBI ID 756311)

Druge vrste radova | popularni rad

Faričić, Josip Uz svjetski dan vjerske slobode: Promišljanja geografa o religiji u Hrvatskoj // http://www.geografija.hr/novosti.asp?id_novosti=245&id_projekta=0. 2004.

Podaci o odgovornosti

Faričić, Josip

hrvatski

Uz svjetski dan vjerske slobode: Promišljanja geografa o religiji u Hrvatskoj

Povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda (27. siječnja) potrebno je ukazati na geografski aspekt religije u Hrvatskoj te postaviti pitanje o institucionalizaciji geografije religija na hrvatskim geografskim studijima. Religija je važna odrednica koja oblikuje kulturu u određenom prostoru. Religije čine bitan historijsko-geografski element transformacije društva i prostora, uzrok su svakodnevnih cirkulacija i dugoročnih migracija stanovništva. Utjecaj religije očituje se od svakodnevnih aktivnosti vjernika, koje, uz ostalo, rezultiraju oblikovanjem kulturnoga identiteta, ali i specifičnoga kulturnog krajolika, pa do političko-geografskih odnosa među pojedinim civilizacijama. U javnim medijima se često naglašava utjecaj religije na međunarodne odnose, osobito u kontaktnim prostorima gdje se dodiruju - prožimaju ili sukobljuju - različite religije ili pojedini ogranci iste religije.

geografija; historijska geografija; kulturna geografija; religija; stanovništvo

nije evidentirano

engleski

World Religion Day: Thinking of geographer about religion in Croatia

nije evidentirano

geography; historical geography; cultiral geography; religion; population

nije evidentirano

Podaci o izdanju

http://www.geografija.hr/novosti.asp?id_novosti=245&id_projekta=0

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




Geografija

Poveznice