Identifikacija norveških škampa (Norway lobster) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze pomoću metode elektronske paramagnetske rezonancije (CROSBI ID 341638)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ješić, Siniša
Rakvin, Boris
hrvatski
Identifikacija norveških škampa (Norway lobster) konzerviranih ionizacijskim zračenjem i provjera ispravnosti doze pomoću metode elektronske paramagnetske rezonancije
Primjena ionizacijskog zračenja u konzerviranju namirnica na svjetskom tržištu, zakonska regulativa vezana uz upotrebu tehnologije zračenja i zahtjev potrošača za jasnom deklaracijom ozračenih namirnica naglasila je potrebu razvoja analitičkih metoda za detekciju namirnica konzerviranih na takav način. Jedna od najpreciznijih metoda za identifikaciju ozračenih namirnica je metoda elektronske paramagnetske rezonancije (EPR). EPR spektroskopija je fizikalna metoda koja promatra nesparene elektrone, posebno slobodne radikale uzrokovane primjenom zračenja. U ovom radu upotrijebljena je kao identifikacijski test za radikale stvorene pri konzerviranju ionizacijskim zračenjem kod norveškog škampa i pokazana je primjena EPR spektroskopije za provjeru ispravnosti doze zračenja.
škamp; konzerviranje; ionizacijsko zračenje; epr
nije evidentirano
engleski
Identification of the Norway lobster preserved with ionizing radiation and testing of prescribed dose with electron paramagnetic spectroscopy
nije evidentirano
norway lobster; preservation; ionizing radiation; epr
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
16.09.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb