Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nalaz histamina u livanjskom siru (CROSBI ID 115523)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Džaja, Petar ; Njari, Bela ; Marijan, Željko ; Grabarević, Željko ; Kipčić, Dubravka ; Čulina, Damir ; Mihalj, Josip Nalaz histamina u livanjskom siru // Veterinarska stanica, 36 (2005), 2; 69-73-x

Podaci o odgovornosti

Džaja, Petar ; Njari, Bela ; Marijan, Željko ; Grabarević, Željko ; Kipčić, Dubravka ; Čulina, Damir ; Mihalj, Josip

hrvatski

Nalaz histamina u livanjskom siru

U pet uzoraka Livanjskog sira različite starosti utvrđen je histamin u zanemarivim količinama (10-20 ppm). Količina histamina u svim pretraženim uzorcima bila je veća uz koru u odnosu na onu iz sredine sira. Rezultati količine histamina s obzirom na trajane zrenja sira (7 do 69 dana) nisu polučili zaključak po kojem stariji sirevi imaju više histamina i obratno. Unatoč malom broju uzoraka i postupku utvrđivanja količine histamina u siru naši rezultati upućuju da je za proizvodnju livanjskog sira korišteno mlijeko sa malim brojem bakterija koje utiču na produkciju histamina i da je u proizvodnom objektu prisutna dobra proizvodna praksa.

sir; histamin

nije evidentirano

engleski

Histamine findings in the cheese of livno

nije evidentirano

cheeses; histamine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36 (2)

2005.

69-73-x

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina