Nalaz histamina u livanjskom siru (CROSBI ID 115523)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Džaja, Petar ; Njari, Bela ; Marijan, Željko ; Grabarević, Željko ; Kipčić, Dubravka ; Čulina, Damir ; Mihalj, Josip
hrvatski
Nalaz histamina u livanjskom siru
U pet uzoraka Livanjskog sira različite starosti utvrđen je histamin u zanemarivim količinama (10-20 ppm). Količina histamina u svim pretraženim uzorcima bila je veća uz koru u odnosu na onu iz sredine sira. Rezultati količine histamina s obzirom na trajane zrenja sira (7 do 69 dana) nisu polučili zaključak po kojem stariji sirevi imaju više histamina i obratno. Unatoč malom broju uzoraka i postupku utvrđivanja količine histamina u siru naši rezultati upućuju da je za proizvodnju livanjskog sira korišteno mlijeko sa malim brojem bakterija koje utiču na produkciju histamina i da je u proizvodnom objektu prisutna dobra proizvodna praksa.
sir; histamin
nije evidentirano
engleski
Histamine findings in the cheese of livno
nije evidentirano
cheeses; histamine
nije evidentirano