Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izvješće o sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu "Galovo" u Slavonskom Brodu tijekom 2005.g. (CROSBI ID 756300)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Minichreiter, Kornelija Izvješće o sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu "Galovo" u Slavonskom Brodu tijekom 2005.g. // Institut za arheologiju, Zagreb. 2005.

Podaci o odgovornosti

Minichreiter, Kornelija

hrvatski

Izvješće o sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu "Galovo" u Slavonskom Brodu tijekom 2005.g.

Institut za arheologiju iz Zagreba i Muzej Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda proveli su tijekom 2005.g. devetu fazu sustavnih arheoloških istraživanja na prapovijesnom naselju Galovo u Slavonskom Brodu. Istraženi dio zemljišta nadovezao se na zapadnoj i južnoj strani na istraženo u prijašnjim godinama. Tijekom ljeta istražena je radna zemunica 205 u kojoj su otkrivene lončarska i krušna peć te brojni ulomci glinenog posuđa i litičkog oruđa i oružja. Među posebnim nalazima ističu se unikatni nalazi posuda fine fakture s BIJELO SLIKANIM MOTIVIMA na crvenoj podlozi što je prvi primjerak ove vrste u Hrvatskoj. U inventaru zemunice otkriveni su brojni koštani predmeti, glačane kamene sjekire, pintadera, figurica psa i tragovi okera. U zemunici su otkriveni nizovi rupa od kolaca i stupova koji su držali krovnu konstrukciju. Na okolnom terenu započet je iskop nizova sondi u kojima je otkriveno još četiri zemunice koje će se istraživati narednih godina. Arheološka građa pripada ranoj fazi starčevačke kulture - stupnju Linear A. Terenska istraživanja vođena su po najnovijim arheološkim metodama s potrebnom pratećom nacrtnom i fotodokumentacijom. Nakon terenskih istraživanja uzorci sa terena dati su na analize tako da su u tijeku arheozoološke analize (Veterinarski fakultet), arheobiološke analize (Arheološki institit London) i analize C/14 (Institut Ruđer Bošković).

Starčevačka kultura; Brodska Posavina; Hrvatska; najnovija otkrića

nije evidentirano

engleski

Report on systematic archaeological excavations at the site on Galovo Slavonski Brod in 2005.

nije evidentirano

Starčevo culture; Sava river basin; Croatia; recent discoveries

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za arheologiju, Zagreb

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija