Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

U predvorju Europe s baštinom pod rukom: Hrvatska i Europa. Kultura, znanost i umjetnost, ur. Ivan Supičić. Svezak 3: Barok i prosvjetiteljstvo (XVII-XVIII. stokljeće), ur. I. Golub. Zagreb: HAZU, Školska knjiga, 2003, 788. (CROSBI ID 115386)

Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika

Janeković Roemer, Zdenka U predvorju Europe s baštinom pod rukom: Hrvatska i Europa. Kultura, znanost i umjetnost, ur. Ivan Supičić. Svezak 3: Barok i prosvjetiteljstvo (XVII-XVIII. stokljeće), ur. I. Golub. Zagreb: HAZU, Školska knjiga, 2003, 788. // Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, 43 (2005), 282-291-x

Podaci o odgovornosti

Janeković Roemer, Zdenka

hrvatski

U predvorju Europe s baštinom pod rukom: Hrvatska i Europa. Kultura, znanost i umjetnost, ur. Ivan Supičić. Svezak 3: Barok i prosvjetiteljstvo (XVII-XVIII. stokljeće), ur. I. Golub. Zagreb: HAZU, Školska knjiga, 2003, 788.

U jednoj rečenici mogu reći da je svojom temeljnom koncepcijom pregled barokne kulture, znanosti i umjetnosti prozopografski utemeljena povijest elite koja zanemaruje društvenu povijest, pogotovo povijest "odozdo". Drugo, u radovima pojedinih autora osjeća se da povijest shvaćaju u ključu modernističke ideje napretka pa im je odmak od srednjovjekovlja nerijetko i prosudbeni kriterij vrijednosti. Uz to, označitelji napretka su sekularizacija, prosvjetiteljstvo, paralelizam zbivanja u Hrvatskoj s onima u Europi, te (nedefinirani) pojam tolerancije. Pogled na povijest kao na proces pravocrtnog napretka (odakle kreće i kamo ide?), norme u kojoj su neki prilagođeni dok drugi od nje odstupaju, u začetku bitno osiromašuje mogućnosti spoznajnog poniranja u nju. S druge strane, uspjeh ove edicije je u tome što je okupila na istom poslu znanstvenu elitu koja je iznijela veliki posao. "Barokni" svezak, najobimniji od svih triju, u 53 rada donosi obilje dragocjenih podataka, svojevrsnu historiografsku "inventuru", kakva je u ovom času moguća.

Hrvatska; Europa; barok

nije evidentirano

engleski

In the forecourt of Europe with the heritage in hands: Hrvatska i Europa. Kultura, znanost i umjetnost, ur. Ivan Supičić. Svezak 3: Barok i prosvjetiteljstvo (XVII-XVIII. stokljeće), ur. I. Golub. Zagreb: HAZU, Školska knjiga, 2003, 788.

nije evidentirano

Croatia; Europe; baroque

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

2005.

282-291-x

objavljeno

1330-0598

Povezanost rada

Povijest