Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 202697

Uklanjanje atrazina iz simulirane otpadne vode naprednim oksidacijskim procesima (AOPs)


Vujević, Dinko; Koprivanac, Natalija; Međugorac, Oliver
Uklanjanje atrazina iz simulirane otpadne vode naprednim oksidacijskim procesima (AOPs) // VIII. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ GOSPODARENJE OTPADOM ZAGREB 2004, VIIIth INTERNATIONAL SYMPOSIUM WASTE MANAGEMENT ZAGREB 2004 / Milanović, Z. (ur.).
Zagreb: Gospodarstvo i okoliš d.o.o., 2004. str. 603-611 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uklanjanje atrazina iz simulirane otpadne vode naprednim oksidacijskim procesima (AOPs)
(Removal of Atrazine from Simulated Wastewater by Advanced Oxidation Processes (AOPs))

Autori
Vujević, Dinko ; Koprivanac, Natalija ; Međugorac, Oliver

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
VIII. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ GOSPODARENJE OTPADOM ZAGREB 2004, VIIIth INTERNATIONAL SYMPOSIUM WASTE MANAGEMENT ZAGREB 2004 / Milanović, Z. - Zagreb : Gospodarstvo i okoliš d.o.o., 2004, 603-611

Skup
VIII. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ GOSPODARENJE OTPADOM ZAGREB 2004, VIIIth INTERNATIONAL SYMPOSIUM WASTE MANAGEMENT ZAGREB 2004

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.-19.11.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Atrazin; AOPs; oksidativna razgradnja; obrada otpadnih voda; TOC
(Atrazine; AOPs; oxidative degradation; wastewater treatment; TOC)

Sažetak
Herbicidi triazinskog reda se u poljoprivredi koriste za uklanjanje korova koji raste uz biljku koja se uzgaja. Atrazin (2-kloro-4-etilamino-6-izopropilamino-s-triazin) je najšire upotrebljavan herbicid koji ometa fotosintezu kod korova. Zbog njegove prisutnosti u tlu i velike stabilnosti pronađen je u površinskim i podzemnim vodama. Smatra se da je vrlo toksičan za organizme koji žive u vodi te je potencijalni karcinogen i mutagen za ljude. Njegova dozvoljena koncentracija u Europi je 0, 4 nM. U ovom su radu za kemijsku razgradnju simulirane otpadne vode atrazina primjenjeni napredni oksidacijski procesi (AOPs). Eksperimenti su provedeni u svrhu smanjivanja organskog opterećenja u vodi. Korišteni su sljedeći napredni oksidacijski procesi: Fenton process, ozonacija i perokson process. Svrha Fenton procesa je utvrditi optimalni pH i molarni omjer vodikovog peroksida i željezove(II) soli. Kod ozonacije je ispitivan optimalni pH. Kod perokson procesa je istraživan optimalni pH i količina vodikovog peroksida. Od svih studiranih AOPs Fenton process se pokazao kao najučinkovitiji za oksidativnu razgradnju, što je ustanovljeno na temelju mjerenja ukupnog organskog ugljika (TOC) i UV/VIS spektrofotometrijskih mjerenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0125018

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb