Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva svinja (CROSBI ID 341565)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Gutzmirtl, Draženka Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva svinja / Kralik, Gordana (mentor); Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Gutzmirtl, Draženka

Kralik, Gordana

hrvatski

Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva svinja

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka prirodnog zeolita u hrani, ANIVITALA SPS, na potencijal rasta i razvoja, konverziju hrane, klaonička svojstva i na zdravlje svinja. Istraživanje je provedeno na 134 tovne svinje, podijeljene u tri skupine s ujednačenim odnosom spolova. Tovljenici su bili tropasminski križanci između velikog jorkšira (VJ) i njemačkog landrasa (NjL) s majčine strane i pietrena (P) kao terminalne nerastovske pasmine. Svinje su bile razvrstane u tri skupine koje su se međusobno razlikovale prema sastavu smjesa koje su dobivali tijekom pokusa. U smjesi ST1 za svinje iz skupine P1 dodano je 3% Anivitala, dok je za svinje iz skupine P2 dodano 3% Anivitala, uz dodatak 1, 4% masti. U smjesi ST2 za svinje iz skupine P1 dodano je 6% Anivitala, a za svinje iz skupine P2 smjesi je dodano 6% Anivitala i 3% masti. Tijekom pokusa provedena su kontrolna vaganja, a podaci dobiveni vaganjem svinja korišteni su za izračun prosječnih dnevnih i ukupnih prirasta tijekom tova. Imunosno stanje tovljenika istraživano je dokazivanjem protutijela na uzročnike klasične svinjske kuge, parvo i bolesti Aujeszkoga. Na kraju pokusa utovljene svinje su zaklane, a obrada trupova obavljena je prema Pravilniku o utvrđivanju kategorija i klasa svinjskih trupova i polovica (N.N. br. 119/99. i N.N. br. 13/01.). Na kraju prvog kontrolnog razdoblja (45. dan) skupine svinja P1 i P2 bile su statistički vrlo visoko značajno teže (P<0, 001) od kontrolne skupine. Na kraju tova nisu utvrđene statistički značajne (P>0, 05) razlike između skupina. Prosječni dnevni prirasti razlikovali su se statistički vrlo visoko značajno (P<0, 001) također na kraju prvog razdoblja tova, a statistički značajno (P=0, 03) uzimajući u obzir cijelo trajanje tova. Pretvorba hranjivih tvari u kg prirasta bila je bolja za 8, 02% kod P1 skupine, odnosno 4, 94% kod P2 skupine svinja, u odnosu na kontrolnu skupinu. Dodavanje Anivitala u smjese nije utjecalo (P>0, 05) na bitna kvalitativna svojstva svinjskih polovica uključujući i udjele mišićnog tkiva u njima. Istraživanje svojstava kakvoće mišićnog tkiva pokazalo je statistički značajan utjecaj (P=0, 036) Anivitala samo u slučaju električne provodljivosti, mjerene u butu 24 sata post mortem. Rezultati laboratorijskih pretraga krvi svinja pokazali su da dodavanje Anivitala u smjese za svinje nije rezultiralo poboljšanim imunosnim statusom pokusnih skupina u odnosu na kontrolnu skupinu. Općenito, može se zaključiti pozitivno djelovanje Anivitala na tovna svojstva svinja.

svinja ; zeolit ; Anivital ; tovna i klaonička svojstva

nije evidentirano

engleski

Zeolite influence on fattening and slaughtering traits of pigs

nije evidentirano

pig ; zeolite ; Anivital ; fattening and slaughter characteristics of pigs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66

29.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)