Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 201413

Jasnoća i učenje trokutaste i okrugle glagoljice


Burić, Maša; Čunčić, Marica
Jasnoća i učenje trokutaste i okrugle glagoljice // Filologija : časopis Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 44 (2005), 1-28 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Jasnoća i učenje trokutaste i okrugle glagoljice
(Distinctness and Learning of the triangular and the rounded Glagolitic Script)

Autori
Burić, Maša ; Čunčić, Marica

Izvornik
Filologija : časopis Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (0449-363X) 44 (2005); 1-28

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Klimentova reforma; jasnoća pisma; trokutasta glagoljica; okrugla glagoljica; eksperimentalno ispitivanje; učenje; percepcija; psihologija
(St. Clement's reform; script distinctness; triangular Glagolitic script; rounded Glagolitic script; experimental research; perception; learning; psychology)

Sažetak
Trokutasta se glagoljica smatra najstarijim glagoljskim tipom čiji slovni elementi imaju oblik kružnih isječaka tj. trokuta, za razliku od kasnijeg okruglog tipa s elementima slova u obliku kruga. Ostaci trokutaste glagoljice čuvaju se u nekim hrvatskim, moravskim i makedonskim spomenicima 10. i 11. st. Činjenica da je u Ohridskoj školi, iz koje je potekla okrugla glagoljica, bila poznata trokutasta glagoljica, ukazuje na mogućnost da je upravo u Ohridu došlo do preoblike trokuta u krugove. Nadbiskup Homatian u 13. st. spominje da je sv. Kliment napravio jasnije oblike slova od onih koje je stvorio sv. Ćiril. Ta bi se Klimentova reforma mogla odnositi upravo na preobliku trokutaste u okruglu glagoljicu. Preostaje pitanje je li okrugla uistinu jasnija od trokutaste. Rezultati istraživanja pokazuju da su slogovi okrugle čitljiviji, dakle jasniji, od slogova trokutaste glagoljice. Ispitivanje učenja ovih dvaju tipova u ovom članku također potvrđuje veću jasnoću okrugle glagoljice budući da se lakše uči. Ispitivanje je provedeno s 30 sudionika koji su u posebnom računalnom programu učili glagoljicu metodom pokušaja i pogrešaka. Prema broju serija potrebnih za dostizanje kriterija naučenosti, i prema broju učinjenih pogrešaka tijekom učenja, nema statistički značajne razlike u trajanju između učenja trokutaste i okrugle glagoljice, ali ima razlike u broju učinjenih pogrešaka tijekom učenja. Učinjeno je statistički mnogo manje pogrešaka tijekom učenja okrugle glagoljice nego tijekom učenja trokutaste. Dobivena razlika objašnjava se većom uočljivošću slova okrugle glagoljice prema zakonima geštalta. Krugovi se više se ističu na pozadini i posjeduju veću međusobnu distinktivnost od slova s trokutima, što pomaže u međusobnom razlikovanju i kodiranju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0090002

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marica Čunčić, (8576)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Linguistics and Language Behavior Abstracts
  • Linguistics Abstracts