Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 200237

Utjecaj temperature, deemulgatora i sredstva za obezvodnjavanje na odvajanje uljne faze iz zauljene otpadne vode


Perić, Jelena; Trgo, Marina; Vukojević Medvidović, Nediljka; Frleta, Antonija
Utjecaj temperature, deemulgatora i sredstva za obezvodnjavanje na odvajanje uljne faze iz zauljene otpadne vode // XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Škare, Danko ; Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Sveučilišna tiskara, 2005. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj temperature, deemulgatora i sredstva za obezvodnjavanje na odvajanje uljne faze iz zauljene otpadne vode
(Effect of temperature, demulsifier, and dewatering agent on the oil phase separation from oily wastewater)

Autori
Perić, Jelena ; Trgo, Marina ; Vukojević Medvidović, Nediljka ; Frleta, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Škare, Danko ; Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko - Zagreb : Sveučilišna tiskara, 2005

Skup
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24-27.04.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Zauljene otpadne vode; deemulgator; obezvodnjavanje
(Oily wastewaters; demulsifier; dewatering)

Sažetak
Onečišćenje okoliša naftom i njezinim derivatima postaje sve veći problem. Osim što štetno djeluju na bilancu kisika u ekosustavima, mnogi sastojci nafte su toksični, a neki i kancerogeni. Stoga je vrlo zahtjevna briga za sveobuhvatno rješavanje problema za ovu vrstu otpada. U obradbi voda onečišćenih naftom i naftnim derivatima jedna od značajnih operacija je odvajanje uljne od vodene faze, pa je vrlo bitno utvrditi postupak odvajanja i izabrati optimalne uvijete. U ovom radu ispitan je utjecaj temperature, dodatka deemulgatora i sredstva za obezvodnjavanje na brzinu i učin gravitacijskog odvajanja faza iz zauljene otpadne vode – stabilne emulzije ulja u vodi. Eksperimenti su provedeni pri izotermnim uvijetima (40 oC i 60 oC) uz različite dodatke deemulgatora i sredstva za obezvodnjavanje trgovačkih naziva AQALIFE EB9300, odnosno AQALIFE DW7000. Brzina odvajanja praćena je mjerenjem promjene visine vodenog sloja do uspostave ravnoteže, a učin je određen preko ravnotežnih udjela odvojenih faza i koncentracija zaostalih ukupnih masnoća i mineralnih ulja u vodenoj fazi. Određena je i kemijska potrošnja kisika, čija je vrijednost značajna za prosudbu ispusta obrađene vode u kanalizacijski sustav i/ili u prirodni recipijent. Ukupna su ulja i masnoće, te mineralna ulja određeni na FT-IR Spectrometru, a KPK bikromatnom metodom. Najbolje odvajanje faza je dobiveno uz dodatak deemulgatora i sredstva za obezvodnjavanje u koncentraciji od 500 ppm i pri temperaturi od 60 oC. Pri ovim uvijetima je u odvojenoj vodenoj fazi određena koncentracija mineralnih ulja od 1.12 mg/L, što je znatno ispod dopuštene granične koncentracije. Djelotvornost odvajanja se u ovom slučaju ne može pratiti i preko određivanja ukupnih masnoća i mineralnih ulja, te KPK. Naime, ispitivanjem smo utvrdili da i vrlo male koncentracije deemulgatora i sredstva za obezvodnjavanje uzrokuju povećane vrijednosti određivanih koncentracija ukupnih masnoća i mineralnih ulja i iznimno visoke vrijednosti KPK.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0011007

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split