Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primarna struktura i filogenetska analiza mitohondrijskih gena morske spužve Suberites domuncula (Olivi) (CROSBI ID 341469)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Lukić-Bilela, Lada Primarna struktura i filogenetska analiza mitohondrijskih gena morske spužve Suberites domuncula (Olivi) / Gamulin, Vera (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2005

Podaci o odgovornosti

Lukić-Bilela, Lada

Gamulin, Vera

hrvatski

Primarna struktura i filogenetska analiza mitohondrijskih gena morske spužve Suberites domuncula (Olivi)

Mitohondriji, stanični organeli specijalizirani za proizvodnju energije u eukariotskoj stanici, vode porijeklo od endosimbiontskih  -proteobakterija. Kod eukariota postoje značajne razlike u arhitekturi mitohondrijskih genoma i sastavu gena. Istraživanjem mitohondrijske DNA (mtDNA) najjednostavnijih višestaničnih organizama, te usporedbama s genima unutarstaničnih bakterijskih simbionata, stječu se nove spoznaje o ranim fazama evolucije mitohondrijskog genoma. U ovome je radu analizirana mtDNA morske spužve Suberites domuncula (Porifera, Demospongiae), kao predstavnika najstarijeg i najjednostavnijeg koljena Metazoa. Utvrđeno je da je mtDNA ove spužve organizirana u kružnu molekulu duljine oko 25 kilobaza (kb). Određena je primarna struktura 2 odsječka mtDNA (>14 kb ; >55% ukupnog mt genoma), na kojima je smješteno 10 gena koji kodiraju proteine (8 cjelovitih), 12 gena za transfer RNA i dio gena za 16S ribosomsku RNA. S obzirom na kompaktnost u organizaciji genoma i sačuvanost u redoslijedu gena, mtDNA spužve S. domuncula posjeduje obilježja mitohondrijskog genoma karakterističnog za mnogostanične životinje. Posebnost spužve je prisustvo gena za podjedinicu 9 F0-ATP-sintaze (atp9) u mitohondrijskom genomu, budući da se kod svih ostalih Metazoa atp9 nalazi u genomu jezgre, kao i izvjesna sličnosti između tRNA i rRNA iz bakterija i mitohondrija spužve. U mt genima ove spužve je genetički kod minimalno izmijenjen i samo se terminacijski kodon UGA prepoznaje kao kodon za triptofan.

mt genomt genetički kod; evolucija; suberites domuncula; Porifera

nije evidentirano

engleski

The primary structure and phylogenetic analysis of mitochondrial genes from the marine sponge Suberites domuncula (Olivi)

nije evidentirano

mt genome; genetic code; evolution; Suberites domuncula; Porifera

nije evidentirano

Podaci o izdanju

175

15.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija