Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 199808

Hlapljivi aromatični spojevi tri vrste paškog sira i dalmatinskog pršuta


Perinović, Sanja
Hlapljivi aromatični spojevi tri vrste paškog sira i dalmatinskog pršuta, 2005., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 199808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hlapljivi aromatični spojevi tri vrste paškog sira i dalmatinskog pršuta
(Volatile aromatic compounds of three types of cheese from Pag and Dalmatian prosciutto)

Autori
Perinović, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
13. 07

Godina
2005

Stranica
56

Mentor
Jerković, Igor

Ključne riječi
dalmatinski pršut; sir sa Paga; hlapljivi aromatični spojevi; GC-MS
(Dalmatian smoke-cured ham; sheese from Pag; volatile aroma compounds; GC-MS)

Sažetak
U ovom radu izolirani su hlapljivi spojevi koji doprinose aromi tri vrste sira s otoka Paga i dalmatinskog pršuta, te su identificirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija mase (GC-MS). Dobiveni rezultati su uspoređeni s poznatim kataboličkim putovima razgradnje glavnih sastojaka ovih prehrambenih artikala. Masne kiseline su glavni hlapljivi spojevi u svim uzorcima sira, ali sa velikom kvantitativnom i kvalitativnom razlikom među uzorcima. Hlapljivi spojevi prisutni u uzorcima sira uglavnom potječu iz procesa lipolize i katabolizma aminokiselina. Većina hlapljivih spojeva pršuta nastaje lipolizom, proteolizom i lipidnom autooksidacijom. Identificirani fenoli nastaju tijekom sušenja iz dima, a heterociklički spojevi proizlaze iz Maillard-ove reakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0011010

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Igor Jerković (mentor)

Avatar Url Sanja Perinović Jozić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Perinović, Sanja
Hlapljivi aromatični spojevi tri vrste paškog sira i dalmatinskog pršuta, 2005., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Perinović, S. (2005) 'Hlapljivi aromatični spojevi tri vrste paškog sira i dalmatinskog pršuta', diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perinovi\'{c}, S.}, year = {2005}, pages = {56}, keywords = {dalmatinski pr\v{s}ut, sir sa Paga, hlapljivi aromati\v{c}ni spojevi, GC-MS}, title = {Hlapljivi aromati\v{c}ni spojevi tri vrste pa\v{s}kog sira i dalmatinskog pr\v{s}uta}, keyword = {dalmatinski pr\v{s}ut, sir sa Paga, hlapljivi aromati\v{c}ni spojevi, GC-MS}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perinovi\'{c}, S.}, year = {2005}, pages = {56}, keywords = {Dalmatian smoke-cured ham, sheese from Pag, volatile aroma compounds, GC-MS}, title = {Volatile aromatic compounds of three types of cheese from Pag and Dalmatian prosciutto}, keyword = {Dalmatian smoke-cured ham, sheese from Pag, volatile aroma compounds, GC-MS}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font