Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1997

Procesi taloženja : poseban osvrt na kinetiku i mehanizme nastajanja metastabilnih čvrstih faza iz elektrolitnih otopina


Kralj, Damir
Procesi taloženja : poseban osvrt na kinetiku i mehanizme nastajanja metastabilnih čvrstih faza iz elektrolitnih otopina // Kemija u industriji, 45 (1996), 1; 13-26 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Procesi taloženja : poseban osvrt na kinetiku i mehanizme nastajanja metastabilnih čvrstih faza iz elektrolitnih otopina
(Precipitation Processes : A Consize Review of the Kinetics and Mechanisms of Metastable Phase Formation in Electrolyte Solutions)

Autori
Kralj, Damir

Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 45 (1996), 1; 13-26

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Taložni procesi; metastabilna čvrsta faza; kalcijevi oksalati; kalcijevi fosfati
(Precipitation processes; metastable solid phase; calcium oxalates; calcium carbonates)

Sažetak
Autor je u ovom radu dao prikaz jednog dijela rezultata svojih istraživanja uvjeta, mehanizama i kinetike nastajanja, kristalnog rasta, otapanja i transformacije metastabilnih čvrstih faza iz elektrolitnih otopina. Kalcijevi oksalati i karbonati, koji se talože u obliku hidrata ili polimorfa, bili su modelni sustavi u ovim istraživanjima. Pokazano je, da je početni sastav taloga u sustavu kalcijeva oksalata smjesa kalcijeva oksalata monohidrata, dihidrata i trihidrata, a da udio pojedinih hidrata ovisi o čimbenicima kao što su prezasićenost, miješanje i primijenjeno magnetsko polje. Posebno je obrađena kinetika transformacije kalcijeva oksalata dihidrata u kalcijev oksalat monohidrat. Kako je utvrđeno, ova se transformacija zbiva putem otopine, tj. istodobno dolazi do otapanja kristala kalcijeva oksalata dihidrata te do nukleacije i rasta kristala kalcijeva oksalata monohidrata. Proces transformacije je također promatran uz dodatak nekih aminokiselina. Pri proučavanju kalcijeva karbonata pažnja je usmjerana na najnestabilniji polimorf, vaterit. Pronađeno je, da vaterit nastaje heterogenom nukleacijom i da je njegov rast kontroliran površinski procesom drugoga reda (rast na spiralnoj plohi), pri čemu je integracija iona u krisalnu rešetku najsporiji proces. Otapanje kristala vaterita u vodi je kontrolirano difuzijom konstituirajućih iona od površine kristala u otopinu. Vrijednosti eksperimentalno dobivenih konstanata brzine istraživanih procesa dobro se slažu s teorijski izračunatim vrijednostima. Osim toga, u radu je dan pregled važnije literature iz područja teorije procesa taloženja u elektrolitnim otopinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00980902

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Damir Kralj, (120470)

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Analytical Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts
  • Referativny Zhurnal
  • Theoretical Chemical Engineering Abstracts